ua en ru

"Газпром" обіцяє надійне газопостачання зарубіжних споживачів

Правління ВАТ "Газпром" розглянуло готовність об'єктів Єдиної системи газопостачання (ЄСГ) до роботи в період пікових навантажень восени-взимку 2014-2015 років і заходи, необхідні для забезпечення в довгостроковій перспективі безперебійного газопостачання російських і зарубіжних споживачів у зимовий період. Про це повідомили у прес-службі "Газпрому".

Як зазначили на засіданні, комплексна робота "Газпрому" з підготовки до майбутнього осінньо-зимового періоду, який, за прогнозом Гідрометцентру, очікується холодніше звичайного, забезпечить надійне газопостачання російських регіонів і виконання контрактних зобов'язань перед європейськими споживачами.

"В ході підготовки до зими 2014-2015 років на об'єктах ЄСГ проведені всі 17 комплексів планово-профілактичних і ремонтних робіт. За дев'ять місяців поточного року виконані капітальний ремонт 1264,47 км газопроводів і 262 газорозподільних станцій, внутрішньотрубна діагностика 18,75 тис. км газопроводів. Відремонтовано 61 і проведено обстеження 863 підводних переходів. Виконано 544 ремонти газоперекачувальних агрегатів, проведений комплексний ремонт 32 км технологічних трубопроводів компресорних станцій", - йдеться в повідомленні.

В результаті активного розвитку системи підземних сховищ газу (ПСГ) потенційна продуктивність ПСГ "Газпрому" на території Росії збільшена до рекордного рівня: максимальна добова продуктивність на початок сезону відбору підвищена до 770,4 млн куб. м газу, що на 42,6 млн куб. м вище аналогічного торішнього показника. Зростання максимальної добової продуктивності зіставний з добовим споживанням газу в зимовий період окремими суб'єктами РФ, наприклад, Краснодарським краєм або Оренбурзькою областю.

Активно триває робота із заповненню в ПСГ обсягу газу, відібраного в минулому осінньо-зимовому сезоні, і створенню оперативного резерву газу в російських ПСГ в обсязі 71,133 млн куб. м, що на 2,116 млрд куб. м більше, ніж у 2013 році. Цей показник стане максимальним в історії російської газової галузі.

З урахуванням ПСГ, розташованих на території Білорусі, оперативний резерв газу "Газпрому" досягне 72,168 млрд куб. м, потенційна максимальна добова продуктивність на початок сезону відбору - 801,4 млн куб. м газу.

"Газпром" продовжує планомірну роботу з наповнення європейських ПСГ, що дає додаткову гарантію комфортного проходження пікових навантажень. Компанія вже закачала у європейські ПСГ понад 3,8 млрд куб. м свого газу, план становить 5 млрд куб. м. Крім того, ще 1,8 млрд куб. м газу Товариства закачано в Інчукалнське ПСГ (Латвія), план становить 2 млрд куб. м", - сказано в релізі.

В осінньо-зимовий період 2014-2015 років максимальна видобуток газу може бути забезпечена на рівні 1,690 млрд куб. м на добу. Для надійної роботи газовидобувних підприємств, зокрема, в повному обсязі проведено ремонти на 95 установках комплексної і установках попередньої підготовки газу.

Разом з тим, успішне проходження періоду пікових навантажень буде прямо залежати від створення споживачами запасів резервного палива (мазуту, вугілля та інших) і дотримання в регіонах РФ дисципліни газоспоживання. У зв'язку із цим на засіданні Правління було особливо зазначено, що "Газпром" буде приділяти найпильнішу увагу дотриманню дисципліни газоспоживання промисловими підприємствами в рамках встановлених для них лімітів.

Нагадаємо, Держдума РФ хоче дозволити "Газпрому" оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу".

Раніше "Нафтогаз" пояснив оскарження у Стокгольмському арбітражі транзитного контракту з "Газпромом" зобов'язаннями перед ЄС.