ua en ru

"Газпром" не бачить причини дозволяти Словаччини реекспорт газу в Україну

ВАТ "Газпром" не бачить причини дозволяти Словаччини реекспорт газу в Україну. У прес-службі "Газпрому" заявили, що Словаччина має забезпечувати транзит російського газу по своїй території чітко у відповідності з контрактом, який не передбачає реекспорт газу.

ВАТ "Газпром" не бачить причини дозволяти Словаччини реекспорт газу в Україну. Про це пише "Комерсант-Україна".

У прес-службі "Газпрому" вчора, 24 вересня, заявили, що Словаччина має забезпечувати транзит російського газу по своїй території чітко у відповідності з контрактом, який не передбачає реекспорт газу. А джерело в компанії сказав, що просити у монополії дозволу на реекспорт безглуздо.

"Немає жодної причини, навіщо нам потрібно на це погоджуватися", - зазначили в монополії.

У Міненерговугілля України ситуацію не коментують, але джерело в "Укртрансгазі" пояснило, що жодних технічних перешкод для того, щоб почати імпорт газу зі Словаччини, не існує.

"Але, на жаль, нам досі не вдалося вирішити питання політично. Словаччина знаходиться під впливом "Газпрому", і насамперед - фінансовим", - зазначило джерело.

На його думку, ситуація, можливо, покращиться після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, у результаті чого Брюссель може посилити тиск на Словаччину. Раніше єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявляв, що проблема може бути вирішена до зими.

Нагадаємо, вчора посол ЄС Ян Томбінський на форумі "Паливно-енергетичний комплекс: Сьогодення та майбутнє" заявив, що Словаччина не бачить можливості для реверсних поставок газу в Україну без договору з "Газпромом".

Як повідомлялося , польська державна нафтогазова компанія PGNiG має намір поставляти в Україну до 1,7 млрд куб. м газу на рік. Про це йшлося у статті польської Gazeta prawna. Видання оцінило вартість таких поставок у 700 млн дол. Плановані обсяги поставок мають забезпечити близько 2% річного споживання України (еквівалентно 11% польського споживання).

У постачаннях зацікавлені різні компанії, в тому числі німецька RWE, повідомляє видання.

У Польщі та України є кілька загальних трубопроводів, які до недавнього часу використовувалися винятково для постачання газу до Польщі. Тепер же частину з них "розгорнуть". Але які саме, не вказується. У цілому, видання оцінило ціну польського газу зараз для України в 400 дол. за тис. куб. м з тенденцією до здешевлення.

НАК "Нафтогаз України", не домовившись із "Газпромом" про зниження ціни на газ, ще в листопаді 2012 р. почала реверсні поставки сировини з Європи за контрактом з німецькою RWE. Із 15 травня в тестовому режимі було запущено поставки газу в Україну через Словаччину. Однак домовитися про постійні поставки не вдається, тому що "Газпром" відмовляється відвантажувати газ RWE навіть на території Словаччини, не кажучи вже про Україну.

У монополії наполягають на тому, що паливо має бути прийняте на кордоні з Австрією. Для того щоб вирішити цю проблему, раніше в Міненерго пропонували RWE накопичувати газ в українських підземних сховищах, а потім продавати його на внутрішньому ринку. У випадку зі Словаччиною у "Газпрому" є й фінансовий важіль - у монополії зарезервовано і сплачено більше 85% транзитних потужностей словацької газотранспортної системи, хоча вона й використовує їх тільки наполовину. Це влаштовує словацького оператора Eustream, який не має наміру переглядати транзитний контракт з "Газпромом".