ua en ru

"Газпром" не зможе реалізувати план на 2011 р. з видобутку газу і нафти, - експерти

"Газпрому" навряд чи вдасться реалізувати свій прогноз по видобутку, який тільки у вересні був переглянутий у бік підвищення до 520 млрд куб. м. За підсумками 11 місяців компанія добула трохи більше 460 млрд куб. м - це лише 89% прогнозованого річного обсягу. На думку експертів, досягненню планів монополії перешкоджають зниження експорту в Європу, а також зростання конкуренції на внутрішньому ринку.
У вересні начальник департаменту з видобутку газу, газового конденсату та нафти "Газпрому" Всеволод Черепанов повідомляв, що "Газпром" чекає видобуток газу в цьому році на рівні 520 млрд куб. м проти заявлених раніше 505 млрд куб. м. Однак за підсумками січня-листопада стало зрозуміло, що такий обсяг недосяжний: за 11 місяців видобуток монополії виріс всього на 0,59% і склав 461,4 млрд куб. м, що випливає з даних ЦДУ ПЕК.
На момент прогнозу, за словами Всеволода Черепанова, перевищення видобутку над планом становило 10 млрд куб. м. Проте вже в жовтні видобуток "Газпрому" різко знизився і склав 43,4 млрд куб. м газу (у жовтні 2010 року - 46 млрд куб. м), що стало найнижчим показником за останні 25 років. У листопаді видобуток підріс, проте знову виявився нижче цього ж місяця минулого року (45,5 млрд і 46,5 млрд куб. м відповідно). В "Газпромі" у п'ятницю від коментарів відмовилися.
Така ситуація у монополії трапляється вже не вперше. У минулому році холдинг кілька разів переглядав прогноз по видобутку і в листопаді знову знизив його на 1% у порівнянні з колишньою цифрою, з 520 млрд до 515 млрд куб. м, але за фактом видобуток виявилася ще нижче - 508,6 млрд куб. м. У цьому році, за оцінками експертів, він швидше за все залишиться на цьому ж рівні.
В той же час, видобуток газу незалежними виробниками продовжує зростати: за 11 місяців цього року їх частка в загальному видобутку газу в Росії склала 24,2%, у той час як за аналогічний період минулого року - 21,8%. У січні-листопаді видобуток "Новатек" збільшився на 43,8% і склав 48,4 млрд куб. м. Видобуток газу нафтовими компаніями також значно зріс, при цьому найбільші обсяги газу добули "Лукойл" (14,5 млрд куб. м) і "Сургутнафтогаз" (11,8 млрд куб. м).