ua en ru

"Газпром" не досяг з Україною домовленості про розстрочку 1,3 млрд дол. боргу за поставлений газ

Російський газоэкспортный монополіст "Газпром" не досяг з Україною домовленості про розстрочення 1,3 млрд дол. боргу за поставлений газ. Про це повідомив 18 листопада офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов, передає Reuters.

В цей же день українські інформагентства процитували міністра палива та енергетики Едуарда Ставицького, який заявив, що Москва і Київ досягли компромісу, що дозволить Україні оплачувати газ за новою схемою.

"У нас ніяких документів про розстрочення платежів у відносинах з Україною немає. Газпром дотримується того, що заборгованість України перед компанією за постачання газу складає 1,3 млрд дол.", - сказав Купріянов.

Він також заявив, що "Газпром" не змінював ціну на газ для України, яка роками намагалася отримати у РФ знижку на паливо.
"Ціна на газ для України залишається та, яка прописана в контракті (від 2009 року)", - сказав Купріянов.

Міністр палива та енергетики України сказав сьогодні, що Москва і Київ домовилися про механізм погашення боргу до кінця року.
"Досягнуті компромісні рішення, які дозволять Україні своєчасно оплачувати за новим графіком... і в той же час задовольнити потреби всіх наших партнерів - в частині постачальника природного газу і в частині транзиту в Європу", - сказав міністр.

В кінці жовтня Ставицький обіцяв, що Україна вирішить питання про погашення газового боргу за серпень, який наблизився до 900 млн дол., за декілька днів.