ua en ru

"Газпром" не буде скорочувати поставки газу через Україну і Білорусію після запуску газопроводу Nord Stream, - О.Міллер

Монопольний експортер російського газу "Газпром" обіцяє не скорочувати постачання газу до Європи через Україну і Білорусію після запуску газопроводу Nord Stream. Про це сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає Reuters.
Зокрема, на питання чи буде компанія скорочувати поставки газу через Україну і Білорусію після запуску Nord Stream, він відповів: "Ні, в даний час так питання не стоїть. Це поставки, які будуть здійснюватися за новими контрактами, для нових споживачів".
Тестові постачання газу по Nord Stream почнуться навесні цього року, сказав О.Міллер: "(Одержувачами будуть) наші традиційні партнери, з якими ми працюємо вже десятиліттями на німецькому ринку. Будівництво газопроводу планується закінчити в травні цього року і, відповідно, почнуться випробування".
Він додав, що тестові поставки не будуть перенаправлятися на спотовий ринок Європи. "Ні, це постачання на основі довгострокових контрактів", - сказав О.Міллер.
Нагадаємо, завдяки прокладці Nord Stream Росія зможе диверсифікувати маршрути постачання газу до Європи. Газопровід Nord Stream, у будівництві якого беруть участь російська держмонополія "Газпром", німецький енергохолдингу BASF і E.ON, а також голландська компанія Gasunie, планується запустити в четвертому кварталі 2011 р.