ua en ru

"Газпром" має намір підписати договір про постачання газу в Молдову у 2012-2014 рр на 3,9 млрд дол

"Газпром" має намір підписати з "Молдовагазом" договір про постачання газу на 2012-2014 рр в обсязі 10,4 млрд куб. м на 3,9 млрд дол. Транзит газу через Молдавію може скласти близько 70 млрд куб. м, що обійдеться "Газпрому" в 172 млн дол, передає "Росія 24".

"Я зробив пакетну пропозицію нашим партнерам. Ми з Володимиром Васильовичем (Філатом, прем'єр-міністром Молдови) дуже інтенсивно це питання обговорювали. Я виклав всі наші аргументи. Вони стосуються, зокрема, енергетичних пакетів Євросоюзу", - відзначив Медведєв.

"Я сподіваюся, що за короткий період часу ми підійдемо до моменту, щоб ми домовилися в принципі. І, крім того, підійдемо до підписання міжурядової угоди в енергетичній сфері, яка має лежати в основі підписання нового договору про постачання природного газу з РФ", - підкреслив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат.

Росія і ЄС мають розбіжності з питань енергетичної політики. "Зокрема, мова йде про імплементацію енергетичних пакетів. Ці пакети, на жаль, і в силу того як сформульовані ці правила, і того, як вони застосовуються на практиці, б'ють по інтересах Російської Федерації і російських компаній, включаючи "Газпром". Тому при прийнятті комплексних енергетичних рішень ми змушені враховувати і членство у відповідних міжнародних організаціях, в тому числі в договорі про організацію енергетичного співтовариства", - пояснив Медведєв.

Транзит російського газу через Молдову в 2011 р. склав 29 млрд куб. м, Росія поставила цій країні 3,09 млрд куб. м газу на 1,06 млрд дол. "Газпром" і Молдова уклали договори на постачання і транзит газу строком дії до кінця 2012 р.

У II кварталі газ обходиться Молдавії в 389,88 дол за 1 тис. куб. м проти 382,24 дол в I кварталі.

Зазначимо, що в I кв. 2012 р. ціна російського газу для України становила 416 дол/тис. куб. м, в II кварталі 2012 р. ціна виросла на 2,1% - до 425 дол/тис. куб. м. У ІІІ кварталі 2012 р. ціна виросла на 0,23%, - 426 дол/тис. куб. м. У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол/тис. куб. м.

Читайте також: Ціна російського газу для України у ІІІ кварталі складе 426 дол./тис. куб. м