ua en ru

"Газпром" має намір досягти рівнодоходності поставок до 2015 р

"Газпром" має намір домагатися прискорення темпів зростання внутрішніх цін на газ, для того щоб покрити витрати на виконання інвестпрограми і досягти рівнодоходності поставок вже до 2015 р., говориться в матеріалах до засідання ради директорів компанії, який відбувся 29 листопада. За оцінками компанії, низькі ціни на внутрішньому ринку призводять до того, що прибуток від продажу газу в Росії впродовж довгого часу не відшкодовує витрати монополії на видобуток і підтримання газотранспортної системи (ГТС).

На думку експертів, фінансування інвестпрограми монополії в Росії практично повністю залежить від експортних доходів. При цьому ризики зниження експортних цін ставлять під питання її виконання, а також ставлять під загрозу підтримання пропускної здатності трубопровідної системи. В даний час фінансові ресурси покривають інвестиції в розвиток і реконструкцію ГТС лише на 46% (у 2005 році цей показник становив 91%), наголошується в матеріалах компанії.

Частка поставок газу на внутрішній ринок в загальному обсязі реалізації "Газпрому" складає не менше 60%, а виручка від його продажу російським споживачам - лише 30% від сумарної виручки компанії від продажів. Так, відповідно до звітності компанії за МСФЗ, у першому півріччі виторг "Газпрому" від продажу газу в Росії склала 14,2 млрд дол, тоді як виручка від експорту досягла 44,7 млрд дол (з них 31,9 млрд дол . - від реалізації газу в Європі).
Зараз Мінекономрозвитку Росії розглядає як основний варіант підвищення оптових цін на газ на 15% з 1 липня 2012 р., повідомили у відомстві, додавши, що інші варіанти не обговорюються. Таким чином, середньорічне підвищення цін на газ у наступному році складе 7,5% (7% для промислових споживачів і 10% - для населення). Це покриє потребу в інвестиціях на території Росії не більше ніж на 32%, відзначають в "Газпромі".

Розмови про введення принципу рівнодоходності монополія веде вже давно.Спочатку компанія очікувала, що внутрішні ціни для промислових споживачів зрівняються з експортними вже цього року, однак через кризи 2008 р. термін був відсунутий на 2014 р. У жовтні глава ФСТ Сергій Новіков повідомив, що ціни на газ на російському ринку вийдуть на рівнодохідні рівень з європейськими тільки в 2015-2018 рр..

На думку аналітика ІФД "КАПІТАЛ" Віталія Крюкова, в даний час середня ціна на внутрішньому ринку становить близько 100 дол за 1 тис. куб. м, при цьому експортний нетбек коливається на рівні 200 дол за 1 тис. куб. м. Таким чином, для того щоб досягти рівнодоходності, ціна на газ для внутрішніх споживачів повинна збільшитися вдвічі. У той же час у майбутньому рівень рівнодоходності буде залежати від динаміки зовнішніх цін на нафту і нафтопродукти, а також від спотової складової в контрактах монополії, пояснює аналітик.
При цьому у разі виходу на рівнодоходність ціна на газ для російських споживачів буде вище, ніж у США, зазначає Крюков. Зараз спотова ціна на газ на терміналі Henry Hub коливається на рівні 120 дол за 1 тис. куб. м.
У той же час постає питання і про ефективність інвестицій монополії. "Газпром" не економить на будівництві газопроводів, а шукає прості способи збільшення доходів ", - вважає виконавчий директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Навіть споживачі Євросоюзу відмовляються від російського газу і" європейських "цін" Газпрому ". У російських споживачів немає вибору - уряд завжди підтримує монополію ", - підсумував експерт.