ua en ru

"Газпром" і "Сербіягаз" завершили розробку ТЕО сербської ділянки "Південного потоку"

ВАТ "Газпром" і ДП "Сербіягаз" завершили розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) сербської ділянки газопроводу "Південний потік". Про це повідомило управління інформації російського концерну за підсумками сьогоднішньої зустрічі голів компаній Олексія Міллера і Душана Баятовіча. "Це дозволить найближчим часом ініціювати процедури оцінки дії на навколишнє середовище (ОДНС), включення сербської ділянки проекту в план територіального планування Республіки Сербії і отримання привілейованого статусу, а також забезпечення всіх необхідних дозволів", - підкреслюється в повідомленні.
В ході зустрічі сторони обговорили поточні питання російсько-сербської співпраці в енергетичній сфері. Зокрема, як відзначили в "Газпромі", високу оцінку отримала реалізація проекту ПХГ "Банатський двір", а також хід робіт, пов'язаних з газопроводом "Південний потік". Учасники переговорів підкреслили, що взаємодія компаній з реалізації стратегічно важливих проектів розвивається в повній відповідності з наміченим планом.
"Газпром" і "Сербіягаз" 15 травня 2009 р. підписали базову угоду про співпрацю за проектом "Південний потік" на території Сербії. У листопаді 2009 р. зареєстрована спільна проектна компанія (СПК) South Stream Serbia AG. Частка ВАТ "Газпром" в компанії складає 51%, ДП "Сербіягаз" - 49%.
24 грудня 2008 р. "Газпром" і "Сербіягаз" підписали меморандум про взаєморозуміння зі співпраці в області зберігання газу в рамках проекту "Банатський Двір". У жовтні 2009 р. було підписано угоду про створення спільного підприємства (СП) ПХГ "Банатський Двір". СП, у функції якого входить будівництво і експлуатація підземного сховища активним об'ємом 450 млн куб. м, зареєстровано в лютому 2010 р. Долі в СП розподілилися таким чином: "Газпром" - 51%, "Сербіягаз" - 49%. ПХГ "Банатський Двір" буде створений на базі однойменного виснаженого газового родовища, розташованого в 60 км. на північний схід від міста Нові-Сад.
Проект "Південний потік" реалізується в цілях диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і припускає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Передбачається, що потужність "Південного потоку" нарощуватиметься рівномірно. Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м на рік. Дві третини його потужностей може бути заповнене "старим" газом - з вже існуючих трубопроводів. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановане на кінець 2015 р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро.
"Газпром" є найбільшим акціонером "Південного потоку" з часткою в 50%. Частка італійської ENI в проекті складе 20%, французькі EDF і німецька BASF отримають по 15%. В даний час здійснюється розробка звідного техніко-економічного обгрунтування "Південного потоку", що включає ТЕО морської ділянки, а також ТЕО газопроводів на територіях країн Південної і Центральної Європи.