ua en ru

"Газпром" і "Ренова" домовилися завершити об'єднання енергоактивів до кінця I кварталу 2012 р

"Газпром" і "Ренова", що мають активи в Україні, повернулися до плану консолідації власних енергоактивів, повідомляє видання "Комерсант-Україна". Злиття компаній в Росії створить основу в майбутньому і для об'єднання їх активів і на українському ринку, де "Газпром" давно намагається розширити свою присутність, вважають експерти.

За словами джерел видання, Кореї за все, в угоду не увійде "ряд активів" "КЕС Холдингу" (об'єднує енергокомпанії "Ренови"). Угода може торкнутися і України. "Дочка" ЗАТ "Комплексні енергетичні системи" (КЕС) - "Газекс-Україна" - керує в країні п'ятьма розподільними газовими компаніями: ВАТ "Донецькміськгаз", "Криворіжгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз" і "Дніпрогаз". А "Газпром" раніше неодноразово заявляв про інтерес до виходу на український роздрібний газовий ринок і до покупки облгазів в Україні. "Якщо російське злиття відбудеться, поглинання українських активів "Газпромом"- лише питання часу. У цьому випадку "Газпром"фактично стане брати участь у бізнесі з транспортування газу в Україну", - говорить член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський.
Угода передбачає, що в об'єднаній компанії "Газпром" отримає 75% акцій, "Ренова" - 25%. Колишню заявку, подану в жовтні, сторони відкликали самі, оскільки, як висловився один з джерел видання, в цих компаніях, "спочатку було зрозуміло, що вона непрохідна".
Які саме умови будуть дотримані в новій заявці, офіційно не пояснюється. Глава ФАС Ігор Артем'єв вже неодноразово заявляв, що його служба схвалить заявку тільки в тому випадку, якщо "Газпром енергохолдинг" (об'єднує енергокомпанії "Газпрому") напередодні угоди продасть частину своїх активів.
Але претензії ФАС - не єдині проблеми угоди. Співрозмовники видання, знайомі з ходом переговорів сторін, вже давно говорять, що вони не можуть узгодити ні структуру угоди, ні її умови. Мова йде про те, що після проведення due diligence активів КЕС "Газпром" нібито залишився незадоволений "їх якістю", зокрема "сукупної борговим навантаженням на рівні 4 млрд дол.". Перевірити ці цифри неможливо, оскільки консолідованої звітності КЕС не публікує. Крім того, джерела говорили, що в ході операції Вексельберг міг отримати якусь доплату живими грошима (називалися цифри аж до 1 млрд дол.)Аналітики оцінювали активи сторін на момент домовленостей на рівні 4,6 млрд дол. у "Газпрому" і більше ніж 2 млрд дол у КЕС, тобто структури Вексельберга без доплати могли б отримати в СП більше 30% акцій. Виключення з угоди низки активів КЕС може теоретично вирішити цю проблему.
Нагадаємо, що вчора Глава Ощадбанку РФ, колишній міністр економічного розвитку і торгівлі Росії Герман Греф висловив стурбованість станом в енергетичному секторі і, зокрема, у газовій галузі країни.