ua en ru

"Газпром": Європейські споживачі просять більше газу, ніж погоджено контрактами

Європейські споживачі зараз просять від "Газпрому" газ у більших обсягах, ніж він повинен поставлятися їм в рамках погоджених контрактів. Про це журналістам повідомив начальник управління структуризації контрактів і ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комльов в рамках форуму "Росія-2012". "Є погоджені контрактні кількості (на добу і на місяць). Ми не зобов'язані допоставлять ним газ. "Газпром" все робить ідеально", - підкреслив Комльов. Він також відзначив, що зараз Україна вибирає газ в річному численні 60 млрд куб. м замість заявлених 27 млрд куб. м. Відзначимо, що "Нафтогаз" таку заяву спростував напередодні.
При цьому Комльов не став відповідати на питання журналістів про конкретні обсягах, що поставляються зараз "Газпромом" до Європи, відзначивши лише, що "є різниця між "хотєлками" і погодженим контрактом кількістю".
Напередодні генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв повідомив, що рівень постачань газу до Європи "Газпромом" в перекладі на річні обсяги сьогодні рівнозначний 180 млрд куб. м, тоді як в 2011 р. до Європи було експортовано 150 млрд куб. м газу. При цьому він виразив подив з приводу повідомлень про нібито значних скороченнях постачань російського природного газу, що відбуваються, до Європи. "В умовах суворої зими в Росії і Європі наша компанія максимально наростила постачання газу не лише в європейські країни, але і в країни СНД - зокрема, до Білорусі і на Україну, і одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ. Наприклад, в європейських підземних сховищах відбір нашого газу протягом останнього тижня збільшений майже в 4 рази", - заявив Медведєв.
Раніше повідомлялося, що "Газпром" з середини минулого тижня на 20% збільшив постачання в європейські країни по газопроводу Ямал-Европа, з початку січня на максимальній продуктивності працює газопровід "Блакитний потік". Як повідомило управління інформації "Газпрому", концерн продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими споживачами, не дивлячись на вжиток природного газу, що збільшився із-за лютих морозів, в Росії.