ua en ru

"Енергоатом" до кінця тижня підпише угоду на вивіз відпрацьованого палива АЕС до РФ

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" до кінця тижня підпише довгострокову угоду на вивіз відпрацьованого ядерного палива до Росії. Про це повідомив у середу президент компанії Юрій Недашковський на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Украина.

За його словами, нинішній контракт закінчується в 2010 р., але Україна планує вивозити опромінене паливо з 2011 р. ще декілька років до введення в експлуатацію централізованого сховища.
"Росіяни пішли нам назустріч. Якщо будуть проблеми з централізованим сховищем відпрацьованого ядерного палива, то по наших заявках російська сторона гарантує прийом відпрацьованого ядерного палива", - сказав Ю.Недашковський. Він уточнив, що погоджені загальні умови, у тому числі базова ціна. Але до неї застосовується ще "соціально-екологічна надбавка". "Ми просимо понизити її до конкурентного рівня", - сказав Ю.Недашковський. За його словами, з 2011 р. на кожен рейс по вивозу відпрацьованого палива до Росії сторони укладатимуть окремий контракт.
Голова компанії додав, що Україна і Росія погоджували методику, яка застосовуватиметься при поверненні на Україну відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС.
Як повідомлялося, в протокол сьомого засідання українсько-російського міжурядового комітету з економічного співробітництва 27 жовтня в Києві увійшов пункт, згідно з якиму, "Росатом" представить уряду РФ пропозиції по зниженню обсягу відрахувань на фінансування заходів спеціальних екологічних програм за рахунок частини коштів, що поступають від реалізації послуг з поводження з відпрацьованими тепловиділяючими складками зарубіжних ядерних реакторів.