ua en ru

"Єдине вікно електронної звітності" запрацює на початку весни 2015 р., - Мінекономрозвитку

Система "Єдиного вікна електронної звітності", план розвитку якої було затверджено Кабінетом міністрів (Кабмін), запрацює на початку весни 2015 р., стверджують експерти Міністерства економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку). Про це повідомляє інформаційно-аналітичний бюлетень Кабміну.

Як пояснюють експерти Мінекономрозвитку, реалізація розробленого плану дозволить уряду істотно просунутися в напрямі створення "електронного уряду". Експерти розраховують, що вже на початку весни 2015 р. "єдине вікно подання електронної звітності" повністю запрацює і дозволить створити єдину інтегровану базу даних про всі процеси, що відбуваються в країні. У свою чергу, це дасть можливість вивести аналіз, прогнозування та планування соціально-економічного розвитку України на якісно новий рівень.

Формування "Єдиного вікна електронної звітності" є важливим складовим елементом створення умов для відкритого та прозорого державного управління, якісного поліпшення бізнес-середовища та інвестиційного клімату в державі, зазначають експерти Мінекономрозвитку. На сьогодні недостатнє використання сучасних інформаційних технологій в процесі звітності призводить до наявності великих обсягів документів, які подаються в паперовому вигляді. А це зайві операційні витрати і витрати часу на підготовку, подання, прийняття та обробку звітності, що призводить до невиправданих матеріальних витрат, пов'язаних із застосуванням паперових носіїв, "територіальною прив'язкою" подання документів.

На думку експертів галузевих асоціацій, створення "єдиного вікна" дозволить скоротити витрати фізичних та юридичних осіб на підготовку обов'язкових звітів. Наразі підприємці змушені здавати велику кількість практично ідентичних даних різних контролюючим органам. Це також надасть можливість подання в одному місці всіх необхідних звітів різним контролюючим органам.

Функціонування "електронного уряду" в сучасному світі відображає рівень розвитку демократії в країні, стверджують експерти неурядових громадських організацій. З огляду на це, створення "Єдиного вікна подання електронної звітності", сприятиме створенню умов для максимальної відкритості та прозорості діяльності органів влади. Важливо, щоб при цьому електронні мережеві урядові сервіси мали зворотний зв'язок, тобто оперативно реагували на потреби людей, підкреслюють експерти. Органи центральної влади та місцевого самоврядування повинні використовувати отриману інформацію для формування рішень, які стосуються того, як слід надавати послуги; чуйно ставитися до потреб окремих груп людей або бізнесу; відображати реальне життя людей; полегшити можливість подати скаргу і отримати результат, коли справи ведуться неправильно.