ua en ru

"Чорноморнафтогаз" розпочав експлуатацію Одеського родовища природного газу

ДАТ "Чорноморнафтогаз" запустило в промислову експлуатацію Одеське родовище природного газу на шельфi Чорного моря. Команду на запуск дав iз головної диспетчерської "Укртрансгазу" в Києвi Президент України Вiктор Янукович, передає прес-служба глави держави.

Також Янукович дав старт пуску газу з пошукової свердловини на Руновщинській площі в Полтавській області.

Главу держави ознайомили з діяльністю та планами ДАТ "Чорноморнафтогаз" щодо освоєння шельфу Чорного та Азовського морів. Голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін зокрема доповів про підготовку до промислового пуску газу з Одеського родовища та пріоритети щодо видобутку газу на шельфі Чорного та Азовського морів.

Президентові також доповіли про хід спорудження пошукової свердловини НАК «Нафтогаз України» на Полтавщині. Йшлося також про ресурси та перспективи видобутку на Руновщинській площі.

Зазначимо, запаси Одеського родовища на шельфі Чорного моря становлять 21 млрд куб. м газу. СПБУ (самопідйомна плавуча бурова установка) "Петро Годованець" працює на Одеському родовищі з 1 червня цього року. За три місяці завершено будівництво двох свердловин, здійснюється буріння третьої.

Одночасно з бурінням свердловин ДАТ "Чорноморнафтогаз" споруджує три нові морські технологічні платформи та 87-кілометровий підводний газопровід, що забезпечить подачу газу з Одеського та Безіменного родовищ у газотранспортну систему України. Продовження облаштування Одеського і Безіменного родовищ з використанням сучасних СПБУ дозволить видобути з родовищ у 2013 р. вже понад 600 млн куб. м газу, а з 2014 року - вийти на рівень річного видобутку понад мільярд кубометрів.

Читайте також: "Функціонування бурової установки "Петро Годованець" на Чорноморському шельфі почнеться на початку вересня", - Бойко