ua en ru

"Брати-мусульмани" офіційно оголосили про розформування

Єгипетська релігійно-політична асоціація "Брати-мусульмани" офіційно оголосила про розформування. Указ про розпуск організації підписав міністр соціальної солідарності АРЕ Ахмед аль-Бораї, повідомляє єгипетське телебачення.

Єгипетська релігійно-політична асоціація "Брати-мусульмани" офіційно оголосила про розформування. Указ про розпуск організації підписав міністр соціальної солідарності АРЕ Ахмед аль-Бораї, повідомляє єгипетське телебачення.

Суд Каїра виніс постанову про заборону діяльності "Братів-мусульман" в країні ще 23 вересня. Напередодні відбулося розгляд апеляції організації, але вона була відхилена.

Після цього єгипетська влада заморозила рахунки і конфіскували кошти ісламістської групи. У "Братів-мусульман" більше не було можливості значитися в статус некомерційної організації і продовжувати свою діяльність.

Відразу після процесу країну охопили масові заворушення: сотні прихильників "Братів-мусульман" вийшли на вулиці, скандуючи гасла з вимогою відставки військового уряду. Найбільш масштабні виступи охопили Каїр.

Ситуація в Єгипті серйозно загострилася після військового перевороту на початку липня і арешту екс-лідера Єгипту Мухаммеда Мурсі. Його прихильники вже майже два місяці вимагають звільнення колишнього глави держави і його повернення до влади. Згідно з офіційними даними, з початку зіткнень в Єгипті було вбито понад 1 тис. осіб, у тому числі 100 військовослужбовців і поліцейських. "Брати-мусульмани" заявляють, що в протистоянні загинули понад 2,5 тис. прихильників.

Ще на початку літа "Брати-мусульмани" претендували на всю повноту влади в Єгипті, контролюючи більшість місць у парламенті. Член організації Мухаммед Мурсі був Президентом країни. Але важка економічна ситуація і нездатність ісламістів впоратися з виниклими проблемами змусили єгипетських військових здійснити переворот.

"Брати-мусульмани" - міжнародна релігійно-політична асоціація, заснована в березні 1928 р. вчителем Хасаном аль-Банна в Ісмаїлії (Єгипет).

З 1933 штаб-квартира організації була переведена в Каїр. Асоціація мала відділення в Сирії, Палестині, Іраку. До кінця Другої світової війни налічувала близько 500 тис. чоловік. Відзначимо, що "Брати-мусульмани" працювали підпільно протягом десятиліть, а в якості НКО зареєструвалися тільки в березні 2013 р. Не виключено, що після чергової заборони асоціація знову піде в тінь.