ua en ru

"Білоруськалій" обіцяє створити власну стратегію продажів добрив у відповідь на вихід "Уралкалія" з картеля

Білоруський експортер добрив "Білоруськалій" пообіцяв розробити "нову стратегію продажів" у відповідь на вихід російського партнера, "Уралкалія" з картеля, який обрушив світовий ринок акцій калійних компаній до вигоди сільгоспвиробників в Індії та Китаї.

Білоруський експортер добрив "Білоруськалій" пообіцяв розробити "нову стратегію продажів" у відповідь на вихід російського партнера, "Уралкалія" з картеля, який обрушив світовий ринок акцій калійних компаній до вигоди сільгоспвиробників в Індії та Китаї, передає Reuters.

Спільне підприємство, "Білоруська калійна компанія", контролювала понад 40% світового ринку добрив і могла диктувати ціни в першу чергу покупцям в Індії та Китаї, основних ринках збуту. "Уралкалій" відмовився продавати добрива через СП, звинувативши Мінськ в тому, що він продавав добрива в обхід єдиного трейдера. Російська компанія також припинила викуп своїх акцій з ринку, в результаті чого папери впали на 24%.

Читайте також: "Уралкалій" припиняє експортні продажі через БКК, перекроюючи світовий калійний ринок

У середу "Білоруськалій" назвав дії "Уралкалія" односторонньої акцією без попередження і повідомив у прес-релізі, що "найближчим часом" затвердить нову стратегію продажів "у зв'язку з зміненими умовами на калійному ринку". Терміни та зміст стратегії невідомі, сказав Reuters представник компанії. "Поки ми не виробили ще стратегію, тому говорити, в чому вона буде полягати, рано", - сказав заступник директора "Білоруськалій" Анатолій Махлай.

На претензії колишнього російського партнера "Білоруськалій" - ключовий постачальник валютної виручки в обтяжену боргами кредиторам в Росії і на Заході Білорусію - відповів зустрічними звинуваченнями у відступі від принципу ексклюзивності трейдера. "Уралкалій і раніше здійснював продаж основної частини свого товару через власну дочірню компанію "Уралкалій трейдинг", - йдеться в заяві "Білоруськалій".

Ціни на добрива досягли піку в 2008 р., коли вартість тонни калію досягала 1 тис. дол. Світова криза призвела до падіння обсягів продажів і змусила калійних виробників знизити ціни більш ніж удвічі. З втратою монопольного становища на ринку "Уралкалій" передбачив зниження цін на 25% вже до кінця цього року. При цьому він пообіцяв нарощувати виробництво і продаж.

Читайте також: Падіння котирувань акцій "Уралкалія" на Московській біржі сягнуло понад 25%

Розпад картелю вдарив по інвестиційним планам світових гігантів галузі. BHP Billiton змушений знову розглядати свій новий калійний проект вартістю 14 млрд дол. на тлі очікуваного падіння цін на продукцію.

До вівторка на світовому ринку калійних добрив панували два картелі: російсько-білоруський і північноамериканська Canpotex, експортний агент Potash Corp, Mosaic Co і Agrium Inc.

У Білорусії, яка ще не оговталася від наслідків фінансової кризи 2011 року, падіння цін на експортну сировину може підстьобнути існуючі економічні проблеми.