ua en ru

"Батьківщина" затвердила нове положення, згідно з яким відставка голови може бути прийнята не менше 2/3 голосів

Фракція "Батьківщина" затвердила нове положення, згідно з яким відставка голови може бути прийнята не менше 2/3 голосів. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Положення "Про депутатської фракції" Батьківщина "у Верховній Раді VII скликання", було затверджено на засіданні фракції 16 квітня. Цей документ суттєво ускладнює процедуру обрання та відкликання голови фракції - Арсенія Яценюка, а також встановлює цілі і завдання народних депутатів "Батьківщини". "Главою фракції вважається обраний (відкликаний) член фракції, за якого (за відгук якого) проголосувало більше ніж 2/3 членів фракції", - сказано в положенні.

Яценюк очолює фракцію "Батьківщина" у ВР VII скликання з моменту її заснування. Рішення про його призначення прийнято 12 грудня 2012 р. 99 народними депутатами, обраними в мажоритарних округах та за виборчим списком партії "Батьківщина", й оголошено на установчому засіданні парламенту.

За даними офіційного сайту ВР, зараз у фракції "Батьківщина" числяться 95 осіб. Таким чином, для відкликання Яценюка тепер необхідні голоси не менше 64 народних депутатів.

Слід зазначити, що необхідність у підвищенні мінімального порогу голосів, необхідного для відставки Яценюка, виникла через загрозу перевороту всередині фракції. Сам Яценюк вперше заявив про це на початку квітня, після того як фракцію покинули чотири народні депутати - Віталій Немилостивий, Ігор Скосарь, Роман Стаднійчук та Олег Канівець.

"Вказівка ​​про те, щоб зняти мене з керівництва фракцією, дав особисто Віктор Янукович, а виконавець цього сценарію - Андрій Клюєв", - заявляв Яценюк. Після цього 5 квітня представники фракції "Батьківщина" підтвердили повноваження Яценюка.

Тепер соратники Яценюка заперечують існування загрози його відставки. "Ми продовжили дію положення, що мав силу в минулому скликанні! Ні про які інші причини, в тому числі пов'язаних з планами влади змістити Яценюка, на засіданні мова не йшла", - заявив народний депутат "Батьківщини" Павло Петренко.

На засіданні фракції народні депутати пропонували й інші варіанти положення про її діяльність. Один з них розробив і роздав своїм колегам заступник голови "Батьківщини" Сергій Сас.

Цей документ містить три важливих пункти, що не увійшли до прийняте положення. Головною метою діяльності фракції в ньому названо "забезпечення передумов і вживання заходів зі звільнення з ув'язнення Юлії Володимирівни Тимошенко". Членів фракції пропонувалося зобов'язати керуватися у своїй діяльності "рішеннями з'їзду і політради партії" Батьківщина". Спрощуємо також процедура відставки голови фракції - для цього було б достатньо рішення простої більшості".