ua en ru

"Батьківщина" вирішила підтримати проект "Удару" про саморозпуск Ради

Фракція "Батьківщина" вирішила підтримати проект фракції "Удар" про саморозпуск Верховної Ради.

Фракція "Батьківщина" вирішила підтримати проект фракції "Удар" про саморозпуск Верховної Ради. Про це у своєму Facebook повідомив нардеп від фракції "Батьківщина" Олександр Бригинець.

"Ми критично ставимося до проекту постанови "Удару" про саморозпуск парламенту, тому що в ньому не враховані речі, про які я писав тільки що, але вирішили його підтримати, бо це позиція президента, і позиція колег по коаліції", - повідомив Бригинець.
Раніше у своєму Facebook він написав, що Рада має саморозпуститися, але за умови, що на дострокових виборах буде заборонено в неї балотуватися всім нинішнім нардепам.

Крім того, за його словами, розглядаються та додаткові умови: встановлення миру, заміна Цвк, новий закон про вибори, зміни до Конституції і прийняття закону про люстрацію.

"Це дуже довгий шлях. Та й поняття - саморозпуск в Конституції не значиться. Тому я за розпуск конституційним шляхом - всі три партії колишньої опозиції повинні вийти з коаліції, а нова не створюється... В цей час Рада працює і приймає закони до виборів нової ВР, у тому числі може бути прийнятий закон про люстрації, новий закон про вибори і змінений ЦВК. Встановлення миру має статися - думаю, армія про це подбає. А от зміни до Конституції повинні бути відкладені до мирних часів... Це зробить новий парламент", - зазначив Бригинець.

"У разі мажоритарки, а не пропорційної системи, ми не зможемо обрати близько 50 депутатів - у тому числі 11 нардепів в Криму. Це не дуже добре. Не хотілося б, щоб ВР була без нардепів з Криму, Донецька, Луганська... А ось пропорційна система передбачає інший механізм - в списки можуть увійти представники і "гарячих" регіонів", - додав він.

Нагадаємо, фракція "Удар" вчора підготувала проект постанови про розпуск парламенту.

"Ми пропонуємо прийняти постанову про саморозпуск парламенту і звернутися до Президента про призначення виборів у визначені Конституцією терміни. Ми підготували відповідну постанову. Я пропоную всім лідерам фракцій без перерви обговорити і проголосувати", - заявив з трибуни Ради голова фракції Віталій Ковальчук.