ua en ru

"Батьківщина" пропонує ВР заборонити ввезення в Україну засобів силового розгону масових акцій протесту

Народні депутати від фракції "Батьківщина" Арсен Аваков, Микола Мартиненко та Павло Петренко пропонують Верховній Раді України заборонити ввезення в Україну засобів силового придушення масових акцій протесту.

Народні депутати від фракції "Батьківщина" Арсен Аваков, Микола Мартиненко та Павло Петренко пропонують Верховній Раді України заборонити ввезення в Україну засобів силового придушення масових акцій протесту. Відповідний законопроект № 4091 "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що застосовуються з метою силового придушення масових акцій протесту" депутати зареєстрували сьогодні у парламенті, повідомляє офіційний сайт ВР.

Нагадаємо, у ЗМІ з'явилася інформація, що МВС пропонує додати в перелік спецзасобів, які застосовуються міліцією під час охорони громадського порядку реактивні вогнемети "Шмель" та "Шмель-М".

У пояснювальній записці до постанови в.о. міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко зазначив, що такі спецзасоби дозволять "належним чином забезпечити виконання завдань по охороні громадського порядку, громадської безпеки і боротьби із злочинністю". Реактивний піхотний мобільний вогнемет "Шмель-М". використовується військовими підрозділами радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) Сухопутних військ Росії, призначений для знищення живої сили супротивника, здатний вражати на відстані до 1,7 км, прицільна дальність стрільби - до 800 метрів.

Пізніше в прес-службі Міністерства внутрішніх справ заявили, що "ця інформація не відповідає дійсності". У МВС зазначили, що зазначені в проекті нового переліку спецзасоби "Шмель" та "Шмель-М" є патронами з газовою гранатою сльозоточивої дії. Зокрема, спецзасіб "Шмель" використовується для масових заходів, "Шмель-М" - для спеціальних операцій.