ua en ru

"Батьківщина" пропонує ВР встановити пільги травмованим учасникам мирних зібрань

Народні депутати від фракції "Батьківщина" пропонують Верховній Раді України встановити пільги та компенсації загиблим та постраждалим учасникам мирних зібрань, а також травмованим та загиблим медикам та журналістам

Народні депутати від фракції "Батьківщина" пропонують Верховній Раді України встановити пільги та компенсації загиблим та постраждалим учасникам мирних зібрань, а також травмованим та загиблим медикам та журналістам. Про це йдеться в законопроекті № 4017-1 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Зокрема, законопроект пропонує визнати постраждалими під час участі у мирних зібраннях: членів сімей загиблих (померлих) учасників мирних зібрань; учасників мирних зібрань, які отримали поранення чи інвалідність, що призвело до повної, часткової або тимчасової втрати працездатності; журналістів та медичних працівників, які під час мирних зібрань постраждали при виконанні ними професійних обов'язків чи зазнали переслідувань за свою професійну діяльність; учасники мирних зібрань, які постраждали та зазнали переслідувань.

Для визначення статусу постраждалого під час мирних зібрань пропонується надавати документи медичних, правоохоронних та інших компетентних органів, що засвідчують факт побиття або настання смерті осіб, а також документи правоохоронних органів про взяття особи під варту чи закриття проти неї кримінального провадження та відео та аудіо записи про порушення прав, свобод та приниження честі і людської гідності або пошкодження, знищення майна учасників мирних зібрань.

Депутати пропонують у разі загибелі учасника мирних зібрань, членам сім'ї, чи батькам та утриманцям, виплачувати одноразову грошову допомогу у розмірі не менше 100-кратного розміру прожиткового мінімуму.

Також членам сімей загиблих надається право на безплатне одержання ліків за рецептами лікарів; безплатне першочергове зубопротезування, безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням один раз на два роки, 50%-на знижка на квартплату, 50%-на знижка за користування газом, електроенергією та іншими послугами.

Також депутати пропонують надавати членам сімей постраждалих безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення.

Крім того, передбачається позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи та ін.

Також депутати пропонують надавати компенсації мітингувальникам, які отримали поранення чи інвалідність під час мірних зібрань.
Так, у разі отримання учасниками мирних контузії, травми або каліцтва, що призвело до повної або тимчасової втрати працездатності чи інвалідності, виплачується одноразова грошова допомога у розмірі не менше 50-кратного розміру прожиткового мінімуму, а також гарантується цілеспрямоване та ефективне лікування.

Також законопроект передбачає компенсації журналістам та медичним працівникам, які під час мирних зібрань постраждали при виконанні ними професійних обов'язків. Зокрема, у разі загибелі журналістів чи медичних працівників під час мирних зібрань членам їх сім'ї чи батькам та утриманцям, виплачується одноразова грошова допомога у розмірі не менше 100-кратного розміру прожиткового мінімуму.

У разі отримання журналістами чи медиком контузії, травми або каліцтва, що призвело до втрати працездатності чи інвалідності, їм виплачується одноразова грошова допомога у розмірі не менше 50-кратного розміру прожиткового мінімуму.