ua en ru

"Батьківщина" підтримає закон про скасування позаблокового статусу України, - Тимошенко

Фракція "Батьківщина" готова підтримати президентський законопроект про скасування позаблокового статусу і закликає всі фракції парламенту об'єднатися задля встановлення миру в Україні. Про це у п'ятницю, 19 грудня, заявила лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко на спільній прес-конференції з депутатами фракції Григорієм Немирею та Іваном Крульком.

Тимошенко нагадала, що "Батьківщина" вже понад рік послідовно наполягає на скасуванні позаблокового статусу України задля подальшого входження до системи колективної безпеки НАТО. Зокрема, партійний законопроект щодо скасування позаблоковості став першим, який "Батьківщина" внесла до Верховної Ради цього скликання.

Водночас декілька днів тому Президент України Петро Порошенко подав схожий законопроект. Як повідомила Тимошенко, її фракція готова підтримати президентський варіант.

Тимошенко закликала всі фракції в парламенті не наполягати на власних законопроектах на тему позаблокового статусу, а консолідуватися навколо президентського.

"Я переконана в тому, що, якщо у вівторок (23 грудня, - ред.) ми зробимо цей крок і скасуємо позаблоковий статус, як перший етап щодо вступу України в НАТО, то це голосування буде дорівнювати по своєму статусу прийняттю Декларації про державний суверенітет України. Тому що справжній суверенітет в Україні буде досягнутий тоді, коли в Україні буде встановлений мир", - зазначила вона.

Тимошенко також підкреслила, що членство в НАТО убезпечило б Україну від російської агресії. Крім того, політик переконана, що зараз треба проводити референдум щодо членства в НАТО, бо понад 70% українців підтримують цей крок.

Нардеп Крулько нагадав, що "Батьківщина" під час останньої виборчої кампанії вже зібрала понад 3 мільйони підписів громадян, необхідних для проведення такого референдуму.

У свою чергу, колишній віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції, нардеп Григорій Немиря наголосив на тому, що після скасування позаблоковості треба ухвалити план дій щодо вступу України до НАТО та інтенсифікувати діалог з іншими країни - членами НАТО щодо вступу нашої держави до Північноатлантичного альянсу.