ua en ru

"Батьківщина" відкликала законопроект про введення мораторію на видобуток нетрадиційних вуглеводнів, не проінформувавши рядових депутатів партії, - Медведчук

"Батьківщина" відкликала законопроект про введення мораторію на пошук, розвідку та видобування нетрадиційних вуглеводнів, не проінформувавши рядових депутатів партії. Про це на сайті громадського руху "Український вибір" написав лідер цього руху Віктор Медведчук.

"Сланцеве газове лобі узялося за парламент. А опозиція в черговий раз продемонструвала віртуальність своїх переконань і власну безпринципність. Проект закону "Про введення тимчасової заборони (мораторію) на пошук, розвідку та видобування нетрадиційних вуглеводнів", зареєстрований депутатами від "Батьківщини" Арсеном Аваковим, Андрієм Кожем'якіним і Миколою Томенком, 19 лютого фракція відкликала. Лідер фракції Арсеній Яценюк на запитання про причини такої зміни відговорився відомим гаслом про необхідність енергетичної незалежності та безпеки України. Він також заявив, що екологічні питання, пов'язані з видобутком сланцевого газу, повинні вирішуватися самостійними законами, а не прямими заборонами. Правда, про те, хто і коли буде розробляти подібне правове врегулювання екологічних питань, Яценюк не повідомив. Його, ймовірно, це і не цікавить. Так само як і те, наскільки ефективно закони захищають екологію України, де екологічна ситуація давно вже нижча критичної межі", - пише політик.

За його словами, таким чином, "опозиція знову йде на поводу у влади, як це бувало вже неодноразово. "І, ймовірно, не безоплатно. Причому, рішення прийняте в результаті закулісної торгівлі, а рядові депутати навіть не поставлені до відома про нову політику партії. Не доводиться сумніватися, що в майбутньому, до яких би плачевних результатів не привели експерименти з видобутком, опозиція буде змушена покривати дії влади в цьому питанні. Пішовши у фарватері правлячої партії одного разу, опозиції доведеться розділити з нею всю відповідальність за своє рішення в майбутньому", - зазначає Медведчук.

Лідер "Українського вибору" підкреслює, що небажання парламентських партій відстояти інтереси суспільства і не допустити необдуманих екологічних експериментів, жертвами яких можуть стати мільйони жителів країни, не дивне. "Подібний стиль вони вже демонстрували. Сподіваюся, що з даної історії суспільством буде витягнутий належний урок. Давайте поглянемо правді в очі - представницька система являє у владі все що завгодно, але тільки не наші інтереси. Ситуація з небезпечними розробками повинна стати каталізатором громадянської активності українців. Ніхто за нас наші інтереси захищати не буде. Громадський рух "Український вибір" виходить з того, що відповідь на питання про те, чи стане наша країна полігоном для експериментів компанії Shell, повинні дати мільйони громадян України. Тільки вони і ніхто інший", - резюмував Медведчук.