ua en ru

"Батьківщина": Кличко вийшов з коаліційних переговорів через меркантильні інтереси

Об'єднана опозиція "Батьківщина" сьогодні опублікувала заяву, в якій звинуватила лідера партії "Удар" Віталя Кличка в зриві коаліційних переговорів через меркантильні інтереси. Відповідна заява опублікована на сайті "Батьківщини".

Опозиція вказує, що пропонована Кличку до підписання Угода про створення коаліції демократичних сил у майбутньому парламенті передбачає єднання демократичних політичних сил у майбутньому парламенті та їх спільні дії.

"У кінцевому підсумку підписання такої Угоди зменшило б можливість формування пропрезидентської більшості у майбутній Верховній Раді. Однак, сьогодні ми через засоби масової інформації отримали відповідь Віталія Кличка, який відмовився підписувати Угоду під абсолютно надуманим приводом небажання брати участь у розподілі портфелів. Така відповідь політика, який неодноразово заявляв, що він представляє демократичні сили, відверто здивувала. Адже в проекті цієї Угоди немає жодного слова про поділ якихось портфелів", - говориться в заяві.

"Батьківщина" вказує, що відмова Кличка підписати Угоду про створення коаліції демократичних сил у майбутньому парламенті - це крок, який грає на користь Партії регіонів, це "крок, який перетворює його на союзника "регіоналів", це крок, який призведе до розпилення демократичних сил, а не до їх єднання у боротьбі із нинішнім режимом Януковича".

"Зараз вже стало зрозуміло, чому партія "УДАР Віталія Кличка" ще до початку виборів зірвала процес узгодження спільних дій демократичних сил. А потім на минулому тижні в односторонньому порядку вийшла з переговорів з Об'єднаною опозицією щодо формування єдиного списку мажоритарних кандидатів та без будь-яких консультацій із партнерами оприлюднила своє рішення, яке дає можливість Партії регіонів додатково отримати декілька десятків депутатських мандатів. Із жалем ми мусимо констатувати, що у такий відповідальний час Віталій Кличко прийняв рішення, виходячи із своїх власних, меркантильних інтересів, а не із інтересів України, її народу. Сьогодні наша дружня простягнута рука зависла у повітрі, однак ми переконані, що рано чи пізно, у повному складі чи у складі лише тих, хто встояв під тиском влади, фракція Віталія Кличка приєднається до демократичних сил у парламенті", - говориться в заяві "Батьківщини".

Читайте також: "Удар" пропонує створити демократичну коаліцію після виборів

Нагадаємо, раніше "Удар" та "Батьківщина" домовилися погодити єдиних кандидатів у мажоритарних округах, щоб підвищити шанси опозиційних кандидатів на перемогу. Однак партії не змогли домовитися і в підсумку зняли по 26 мажоритарників здебільшого у непрохідних округах.