ua en ru

"АвтоВАЗ" планує побудувати автозавод у Казахстані вартістю 500 млн дол

"АвтоВАЗ", що за останні роки підрозгубив значну частину позицій в країнах СНД, зважився на безпрецедентний для себе крок. Компанія побудує в Казахстані спільно з місцевими партнерами автозавод повного циклу, розрахований на випуск до 120 тис. автомобілів у рік. Нове підприємство, яке випускатиме дві моделі Lada і дві моделі на платформі альянсу Renault-Nissan, отримає право на експорт машин не тільки в країни Середньої Азії і Закавказзя, але і до Сибіру і на Далекий Схід.

Вчора "АвтоВАЗ" підписав меморандум про стратегічне партнерство з казахськими "Азією-Авто" і СПК Eptic, який передбачає будівництво нового автозаводу в Казахстані. "В рамках цієї угоди планується організувати виробництво автомобілів повного циклу - лінії зварки, збірки і випуску комплектуючих", - говориться в повідомленні "АвтоВАЗ". Нове підприємство потужністю 120 тис. автомобілів у рік розміститься у Східно-Казахстанській області, інвестиції в проект оцінюються в 500 млн дол.

Запуск першої черги, розрахованої на 90 тис. автомобілів в рік, планується в 2015 році, а другої - ще на 30 тис. - в 2017-му, розповіли на "АвтоВАЗ". Російська компанія не розкриває, які моделі планується збирати в Казахстані, проте, за словами представника "Азії-Авто", мова йде про випуск Lada Granta, Lada 4x4 нового покоління і двох моделей на платформі альянсу Renault-Nissan.