ua en ru

"Альфа-груп" приступила до створення міжнародного інвестиційного холдингу

"Альфа-груп" Михайла Фрідмана і Германа Хана приступила до створення міжнародного інвестиційного холдингу, повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерело, близьке до групи.

Позиції в нафтогазовому підрозділі пропонуються в тому числі менеджерам ТНК-BP. Як пояснив співрозмовник газети, найбільший інтерес представляють кадри в технічній, фінансовій сферах, розвитку бізнесу, в області злиття і поглинань. Також будуть запрошені міжнародні експерти у вищевказаних сферах і люди з команди консорціуму ААР, який володів часткою російських акціонерів у ТНК-ВР.

"Альфа-груп" створює інвестиційний холдинг в першу чергу на гроші, які отримає від продажу частки в ТНК-ВР. Холдинг буде вкладати кошти в нафтогазовий сектор і телекомунікації, "в майбутньому можливі й інші напрямки", зазначив співрозмовник видання. Географія інвестицій широка: Росія та інші країни СНД, Північна і Південна Америка, Азія, Африка. Офіси фонду відкриються в Москві і Лондоні.

Акціонерна структура холдингу буде закритою, і залучати нових акціонерів на даному етапі "Альфа-груп" не збирається. "Але компанія готова до співпраці з іншими інвесторами - як до стратегічних партнерств, так і партнерств по конкретним проектам і в конкретних країнах", - пояснило джерело, близьке до групи. За даними Reuters, в лютому Герман Хан зустрічався в Лондоні з двома колишніми керівниками ВР, Тоні Хейвордом і Джоном Брауном. Головний керуючий директор ААР Стен Половець, який брав участь у лондонських зустрічах, уточнив, що мова тоді не велася про конкретні проекти. "Це більше нагадувало консультацію і відновлення контактів з колишніми колегами, точку зору яких ми поважаємо", - пояснив Половець. Подібні зустрічі з представниками нафтогазових, сервісних компаній, фондів прямих інвестицій і інвестбанків керівництво "Альфа-груп" найближчим часом планує провести в Північній Америці, а також, можливо, в Бразилії та Аргентині. Але партнерства, уточнив Стен Половець, будуть розглядатися тільки після початку операційної діяльності холдингу і в прив'язці до конкретних проектів.

Угода з продажу ТНК-BP "Роснєфті" повинна бути закрита на початку другого кварталу цього року. Консорціум AAR ("Альфа-груп", Access Industries і "Ренова"), що володіє 50% ТНК-ВР, отримає близько 28 млрд дол. На частку "Альфа-груп" доведеться половина цих коштів, але точний обсяг вкладень в холдинг поки не визначений, повідомило джерело, близьке до групи.

В кінці грудня 2012 року Президент Володимир Путін висловив сподівання, що кошти від майбутнього продажу ТНК-ВР будуть вкладені російськими акціонерами в економіку країни. Відразу після цього консорціум AAR зробив відповідну заяву. Але тоді ж зазначив, що "Альфа-груп", Access Industries і "Ренова" об'єднані в консорціум ААR виключно в рамках володіння акціями ТНК-ВР, а поза ним кожен з акціонерів проводить самостійну інвестиційну політику. Чи стануть колишні партнери "Альфа-груп" - Віктор Вексельберг ("Ренова") і Леонард Блаватник (Access Industries) брати участь в новому проекті групи, поки невідомо. Джерело, близьке до AAR, повідомило, що поки новий інвестиційний холдинг - проект виключно "Альфа-груп". Джерело, близьке до "Ренова", запевнило, що вона не планує брати участь в даному проекті колишніх партнерів по ТНК-ВР.

Читайте також: "Альфа-Груп" довела свої права на 13,8% турецького Turkcell