ua en ru

"АХА Страхування" відмовилася платити за страховими випадками через дії терористів

Найбільша за підсумками минулого року українська страхова компанія "АХА Страхування" спровокувала скандал на страховому ринку. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Один з її клієнтів оприлюднив офіційну відповідь компанії, з якої слідує відмова страхової компанії у виплаті страхового відшкодування у зв'язку з викраденням застрахованого транспортного засобу в зоні АТО. Автомобіль Citroen (договір КАСКО від 14 лютого) був захоплений "групою озброєних осіб" 25 червня в Лисичанську Луганської області. Клієнт подав запит в страхову компанію через два дні, але відповідь з Києва була направлена йому лише 16 липня.

Страховик у відповіді за підписом в.о. голови правління Максима Межебицкого вказав повний перелік випадків, які не є за договором страховими, а значить, не вимагають виплат: війна, військові дії, вторгнення військ, повстання, заколот, громадські заворушення, конфіскація, примусове вилучення, ревізія, арешти.

Для відмови у виплаті страхова компанія послалася не тільки на рішення українських органів влади, але й на рішення самопроголошеної Луганської народної республіки. "Факт заколоту, військових дій, оголошення війни, введення воєнного стану на території Луганської області, що підтверджується наказом лідера самопроголошеної Луганської народної республіки від 22 травня", - йдеться в листі.

Така заява фактично означає, що страхова компанія визнає владу терористичного об'єднання на території Луганської області. Ще 16 травня Генеральна прокуратура України визнала самопроголошені Донецьку народну республіку (ДНР) і Луганську народну республіку (ЛНР) терористичними організаціями, встановивши в рамках досудового слідства факт фінансування бойовиків.

У компанії розповіли, що вона "у своїй діяльності керується законодавством і Конституцією України не визнає легітимність будь-яких збройних та інших формувань, не передбачених законом".

Єдиної думки, платити чи ні за страховими випадками в зоні АТО, у страховиків немає. Детальніше