ua en ru

Bellingcat виявила бронетехніку бойовиків під Луганськом

Bellingcat виявила бронетехніку бойовиків під Луганськом Фото: супутникові знімки окупованого селища Бугаївка в Луганській області

Розслідувальна група стверджує, що поблизу окупованого селища Бугаївка розміщено десятки одиниць важкої військової техніки

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat проаналізувала фотографії бронетехніки, у тому числі танків, розміщені в Twitter користувачем, який стверджував, що вони зроблені 16 березня 2017 року біля селища Бугаївка Луганської області, розташованого на окупованій території. Про це йдеться на сайті групи.

Проаналізувавши супутникові знімки від Digital Globe, зроблені в середу, 15 березня, Bellingcat стверджує, що зараз поблизу Бугаївки - десятки одиниць важкої військової техніки російсько-сепаратистських сил.

Наголошується, що цей населений пункт розташований в межах узгодженої мінськими домовленостями лінії відведення важкої військової техніки і танки на його території є порушенням угоди.

Як припускають розслідувачі, влітку 2015 року в Бугаївці було створено військовий навчальний центр: на супутникових знімках на об'єкті видно танки і гаубиці, про наявність військової техніки в цьому районі також неодноразово повідомляли спостерігачі ОБСЄ (з кінця 2015 - по сьогодні).

Автори доповіді зазначають, що останні супутникові знімки від Digital Globe свідчать про те, що об'єкт продовжує використовуватися, і про порушення угоди про відведення важких озброєнь.

За оцінкою Bellingcat, понад 30 одиниць зафіксованої техніки - танки, ще близько 20 - ймовірно, гаубиці D30.

Нагадаємо, раніше міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat встановила особу бойовика, який є ймовірним винуватцем катастрофи малазійського лайнера MH17 на Донбасі влітку 2014 року.