ua en ru

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Нутриціолог вказала важливі критерії вибору масла

Вибір рослинної олії для приготування їжі – справа непроста і вимагає ретельного підходу і необхідних знань, щоб отримати на виході користь, а не шкоду для фігури і організму. Нутриціолог Ганна Нікольська закликає і зовсім відмовитися від цього продукту на користь насіння гарбуза, пасти з оливок або розім'ятого авокадо, мигдального молока або соусу з кунжуту, але якщо вже є необхідність, то експерт пропонує в Instagram шпаргалку по вибору правильного масла.

Є всього 3 критерії, за якими ми "фільтруємо" масло:

  • Якість
  • Температура згоряння
  • Співвідношення омега-кислот

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою
Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Якість – проходження маслом процесів рафінації або дезодорування. У першому випадку з масла видаляють фосфоліпіди (змішуючи з фосфорною кислотою) та інші жирні кислоти і домішки (змішуючи з розчином гідроксиду натрію) і "відбілюють" глиною. У другому – з масла при високих температурах випарюють кислоти, які в початковому вигляді визначають смак, колір і аромат масла. Бонус – у цих масел найвища точка димлення.

Якщо вже і брати масло, то тільки холодного віджиму, а краще сирочавлене.

Температура горіння (точка димлення) – межа в градусах, після якого масла починає окислюватися і виділяти канцерогенні речовини. Чим менше вільних жирних кислот в олії, тим більш висока ця точка.

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою
Ілюстративне фото (www.pexels.com)

Орієнтуємося на табличку і запам'ятовуємо нюанси:

  • для тушкування в цілому підійде багато масел, т. к. там температура зазвичай не вище 100 градусів
  • при смаженні важливо, щоб не утворювалася сильна золотава скоринка, тому підходять масла з точкою димлення вище 165 градусів
  • при запіканні орієнтуємося на покажчик духовки

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою


Ілюстративне фото (instagram.com/pitaniebezpravil)

Співвідношення омега-3/омега-6 кислот. Раціон перенасичений другими, а перші ми не добираємо – не так багато продуктів містять омега-3.

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою

Топ-3 головні критерії якісного масла: нутриціолог поділилася шпаргалкою

Ілюстративне фото (instagram.com/pitaniebezpravil)

Нагадаємо, що раніше фахівець з харчування Валентина Івушкина розповіла, чому ті, хто худне весь час хочуть їсти.

До речі, дієтолог Альбіна Комісарова розкрила правду про кокосову олію і масло гхі.