Кожен , хто замислюється , як схуднути , хоче зробити це без голодних періодів , повноцінно і досита харчуючись . Виснажливі дієти дійсно дають хороші результати , але зберігаються вони не довго. Набагато ефективніше тривалий час дотримуватися правильного харчування і уникати суворих заборон . Грунтуючись на подібній логіці , 30 років тому у Фінляндії була розроблена так звана « модель тарілки ».
принцип методики
Суть цієї методики полягає в строгому контролі над обсягом порцій і видами споживаної їжі. Щоб зробити перехід з великих кількостей їжі на малі менш помітним , використовується якийсь психологічний самообман. Справа в тому , що з дитинства багато хто з нас звикають доїдати все , що лежить у тарілці , тому часто ми машинально переїдаємо , використовуючи посуд великого розміру. Замість того , щоб використовувати великі страви , які зараз модні , варто вибрати тарілку поменше , так візуально буде здаватися , що ви з'їли максимум.
діетиСледующій принцип - розподіл всіх продуктів на групи. Для того щоб слідувати описуваної моделі , потрібно розділити тарілку ( діаметром близько 25 см) на три частини - одна буде займати половину і дві - по чверті. На більшу частину необхідно покласти овочі і коренеплоди (наприклад , салат зі свіжих овочів) , а на дві інших - гарнір із складних вуглеводів ( різних круп , картоплі або макаронів) і білкове блюдо ( курка , риба , м'ясо , бобові , соєві замінники , морепродукти ) .
Прийом їжі потрібно почати з овочевою порції , за допомогою якої можна втамувати перший голод , і вже потім приступати до вуглеводів і м'ясу . У салатах або рагу не варто переборщувати з маслом , його кількість не повинна перевищувати 2 чайних ложок . Не потрібно також хитрувати і накладати продукти з двох маленьких груп з великою гіркою , це знову призведе до переїдання. Цей принцип , однак , не відноситься до овочів , їх можна покласти побільше.
І, звичайно , варто дотримуватися інших правил приготування їжі , прийнятих у правильному харчуванні: всі продукти варити , тушкувати , запікати або готувати на пару , але не в якому разі не смажити , не використовувати жирні соуси , уникати великої кількості масла , використовувати низькокалорійні варіанти. Незважаючи на обмеження , завдяки тому , що така методика передбачає використання всіх видів продуктів , організм отримує достатньо поживних речовин.
За допомогою « моделі тарілки » можна скидати до 0,5 кг на тиждень , правда дотримуватися таких принципів, щоб недабрати вагу , доведеться все життя. Прискорити схуднення допоможуть ягоди годжі , відгуки про які самі позитивні. Вони прискорюють обмін речовин і покращують самопочуття .