ua en ru

Захист Кернеса вважає, що суд по його справі повинен пройти в Харкові

Суд у справі харківського міського голови Геннадія Кернеса повинен пройти там, де, на думку прокуратури, скоєно злочин - у Дзержинському районі, тобто в суді цього району. Таку думку висловив кореспонденту РБК-Україна адвокат мера Олександр Гунченко.

"Дата судового засідання не визначена, оскільки захист виконує необхідні процесуальні дії, знайомиться з матеріалами. За законом, підсудність визначається місцем вчинення злочину,
яке, на думку прокуратури, зробив мій клієнт - Дзержинський район", - заявив Гунченко.

Крім того, він вважає, що заяви представників Генеральної прокуратури про намір змінити підсудність не мають правових підстав. Також Олександр Гунченко висловив стурбованість ходом розслідування замаху 28 квітня 2014 р. на Кернеса, інтереси якого, як потерпілого, він також представляє.
"У нас, як представників потерпілого, викликає велику тривогу (хід розслідування замаху на мера), а Генпрокуратуру турбує не сильно. Важкий склад злочину, а замах розслідується дуже мляво", - сказав адвокат.

Нагадаємо, 25 січня 2014 р. невідомі напали на учасників ходи на підтримку Евромайдана Олександра Кутянина і Олексія Ряполова. Їх прихильники заявили, що активісти були викрадені під час фотографування номерів автомобілів біля готелю "Національ", що належить Кернесу.

27 лютого 2015 р. генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що Кернесу інкримінується застосування тортур та викрадення людини.

5 березня заступник генерального прокурора України Олексій Баганець заявив, що Геннадій Кернес закінчив ознайомлення з матеріалами, а також про намір звернутися у Вищий спеціалізований суд з метою змінити підсудність справи з Харкова на "будь-який інший регіон або Київ". Геннадій Кернес назвав дії Генпрокуратури "спробою силовиків зобразити роботу" з метою дискредитації перед харків'янами", а сама справа "політично мотивованим". Адвокат Кернеса Гунченко Олександр зазначив, що "захист знайомиться з матеріалами, термін законом не обмежений".