ua en ru

З окупованого Донбасу виїхало понад 70 тис. дітей, - МОН

З окупованого Донбасу виїхало понад 70 тис. дітей, - МОН

З тимчасово окупованих територій Донбасу виїхали понад 70 тис. дітей: Донецьку область покинули 46,5 тис. І Луганську - 26,5 тис. неповнолітніх. Про це сьогодні під час спільної прес-конференції керівництва Мінсоцполітики, МОН, МОЗ, Мінрегіону та Мін'юсту на тему "Надання соціального захисту внутрішньо переміщеним особам" повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Близько 46 тис. 500 дітей з Донецької області сьогодні проживають і навчаються за межами своїх населених пунктів, причому десь близько 10 тис. 600 - це в межах самої Донецької області. До інших областей України, також частково за кордон - ця частка незначна, - виїхали з батьками близько 26 дітей шкільного віку та майже 7,5 тис. дошкільнят", - зазначив Полянський.

При цьому в Луганській області свої населені пункти залишили в цілому більше 26 тис. 500 дітей шкільного та дошкільного віку. "3,5 тис. виїхали в інші регіони Луганської області... в інші області з Луганської області виїхали близько 15 тис. дітей", - уточнив заступник очільника Міносвіти.

За його словами, навчальний процес на підконтрольних українській владі територіях відбувається у звичайному режимі. Водночас на окупованих територіях Донбасу залишаються близько 7,5 тис. одинадцятикласників.

"Сьогодні на території, яку ми контролюємо в Донецькій області, - більше 9 тис. 300 одинадцятикласників, у Луганській області - близько 3,5 тис. Натомість на територіях, захоплених російськими військами і терористичними організаціями ДНР і ЛНР, відповідно в Донецькій області, - трохи більше 4,5 тис. дітей, які повинні в цьому році ходити на заняття до 11-го класу, і близько трьох тисяч у Луганській області", - заявив Полянський.

За його словами, близько трьох тисяч випускників з окупованих територій Донецької та ще стільки ж з непідконтрольних українській владі населених пунктів Луганської обл. висловили бажання продовжити навчання в українських вишах.

При цьому Полянський також нагадав, що українська влада не визнає початок навчального року з 1 вересня на окупованих територіях.
В умовах мирного часу зараз у Донецькій обл. мали б навчатися близько 18 тисяч випускників і ще 9,5 тис. одинадцятикласників у Луганській обл.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України подовжило до 20 квітня термін реєстрації для проходження зовнішнього незалежного оцінювання дітям з окупованих територій Криму та Донбасу.