ua en ru

В Узбекистані проходять парламентські вибори

В Узбекистані проходять парламентські вибори

В Узбекистані проходять вибори у Олій Мажлис (національного парламенту). Центрвиборчком Узбекистану вже визнав вибори складалися, йдеться в повідомленні на сайті ЦВК.

Це відбулося лише через 4 години після початку голосування о 3:00 по Києву.

За станом на 7:00 по Києву 20 млн 789 тис. 572 осіб, внесених у списки виборців, у голосуванні взяли участь понад 34% виборців.
Обрані парламентарії вперше будуть формувати уряд. У виборах беруть участь чотири провідні партії Узбекистану: Демократична, Народно-демократична, Соціал-демократична та Ліберально-демократична. Кожна з них висунула по 135 кандидатів в одномандатних округах (вибори проводяться в два тури - переголосування в округах, де жоден з висуванців не набрав більше 50% голосів, відбудеться не пізніше 4 січня). Ще 15 місць зарезервовані за Екологічним рухом Узбекистану.

На минулих виборах перемогу здобула Ліберально-демократична партія, яка отримала 53 місця. Саме від неї балотувався на останніх президентських виборах 2007 р. Іслам Карімов, який беззмінно очолює республіку з проголошення її суверенітету у 1991 р. Залишилися місця поділили все ті ж три партії, що беруть участь у виборах і в цьому році.

Нагадаємо, 30 листопада парламентські вибори також відбулися в Молдові, де перемогу здобула Соціалістична партія.