ua en ru

Рівень ностальгії за СРСР серед українців впав до 31%

Рівень ностальгії за СРСР серед українців впав до 31% Фото: ностальгія за СРСР

Найбільше сумують за СРСР малоосвічені громадяни з низькими доходами

В Україні у жовтні 2015 р. третина (31%) опитаних заявили, що жалкують про розпад у 1991 р. Радянського Союзу, водночас більше половини (56%) - ні, 14% - не визначилися. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

"Динаміка свідчить про те, що з кожним роком зменшується кількість українців, які жалкують про розпад СРСР: якщо у 2010 році таких було 46%, то вже у 2013 - 41%, у 2014 - 33%, а у 2015 - 31%", - йдеться у повідомленні.

Рівень ностальгії за СРСР серед українців впав до 31%

Фото: динаміка ностальгії за СРСР за роками

Зокрема, за результатами дослідження, майже половина мешканців Півдня (49%), 39% жителів Сходу і чверть Центру шкодують за СРСР.

Рівень ностальгії за СРСР серед українців впав до 31%

Фото: динаміка ностальгії за СРСР за регіонами

При цьому чим старші респонденти та чим менший їхній рівень освіти та доходів, тим більше вони шкодують за СРСР. Жалкують про розпад СРСР відносно більше жінки.

Рівень ностальгії за СРСР серед українців впав до 31%

Фото: динаміка ностальгії за СРСР за статтю та віком

Водночас кількість респондентів, які шкодують за СРСР серед російськомовних вдвічі вища, ніж серед україномовних.

В опитуванні брали участь 1800 респондентів серед населення України віком від 18 років і старші. Опитування проводилось 1-6 жовтня 2015 р. методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-яface). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження - не більше 2,4%.

Нагадаємо, у квітні 2015 р. Верховна Рада України прийняла так званий закон про декомунізацію.

Зокрема, даний закон на законодавчому рівні закріплює засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів як злочинних, ввести заборону на публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, заборону публічного використання і пропаганди їх символіки, запровадити обов'язок держави здійснювати розслідування і оприлюднення інформації про злочини, скоєні представниками цих тоталітарних режимів тощо.