ua en ru

"Укренерго" почало тендери по закупівлі трансформаторів за удвічі завищеними цінами

Державний оператор української енергосистеми НЕК "Укренерго" збирається купити трансформатори за удвічі завищеними цінами. Про це йдеться в розслідуванні порталу "Наші гроші".

Як повідомлялося раніше, скандал навколо цих закупівель розгорівся минулого тижня, коли стало відомо, що держава вирішила витратити 4 млрд грн на закупівлю трансформаторів в надмірній кількості й за завищеними цінами, і, швидше за все, у одного виробника - заводу "Запоріжтрансформатор".

При цьому Нацкомісія з енергетики 14 липня затвердила нову інвестиційну програму для "Укренерго", в якій, зокрема, були закладені плани по закупівлі трансформаторів. В затвердженому варіанті програми сума зменшилася до 2,1 млрд грн.

Видання досліджувало ціни, за якими єдиний виробник трансформаторів в Україні (завод "Запоріжтрансформатор", - ред.), що належить росіянинові Костянтину Григоришину, продає трансформатори за кордон, порівняло їх з імпортними аналогами, і з тими, за якими ці ж трансформатори збирається придбати державна компанія.

За даними видання, у вересні 2014 року "Запоріжтрансформатор" поставив білоруському "Мінськенерго" трансформатор АТДТН-200000/330/110-У1 вартістю в розмірі 26310000 грн, що з урахуванням тодішнього курсу 12,8 грн/долар дає вартість трансформатора 10,3 тис. дол./МВА. Зате саме такий самий трансформатор хотіла в червні придбати Північна електроенергетична система ДП "НЕК "Укренерго". Його повинен був виграти "Запоріжтрансформатор" з ціною, яка за курсом становила вже 19 тис. дол./МВА.

Що стосується вже оголошених нових тендерів, то передбачається закупівля Південно-Західною системою "Укренерго" трансформатора з очікуваною вартістю 113 млн грн., або 26 тис. дол./МВА. У Вінниці 7 серпня планують розіграти 205 млн грн на два трансформатора.

"Звичайно, фактична тендерна ціна може відрізнятися від очікуваної. Однак практика українських закупівель свідчить, що учасники тендера в курсі, скільки планує витратити замовник, тому зазвичай остаточна ціна виявляється не набагато нижче планової. Тим більше, коли планову завищують у два рази, скинути з неї кілька відсотків не проблема", - зазначає видання.

За даними порталу, вже сьогодні в Артемівську повинні бути розкриті пропозиції на тендері, за яким за 500 млн грн планується придбати два автотрансформатора для підстанції "Донбаська" в селі Весела Долина під Артемівськом.