ua en ru

Українські прикордонники з початку року не пустили до ЄС майже 400 незаконних мігрантів

Українські прикордонники з початку року не пустили до ЄС майже 400 незаконних мігрантів Фото: ДПСУ

Проблема з прітівоправной діяльністю на держкордоні й надалі залишається актуальною

Співробітникам прикордонного відомства у взаємодії з іншими правоохоронними органами та міграційною службою вдалося істотно обмежити потік нелегальних мігрантів до країн ЄС. Про це повідомили у прес-службі Державної прикордонної служби України.

Однак, як зазначили в ДПСУ, проблема і надалі залишається актуальною.

"Особливо актуальна вона для західної ділянки кордону. Спроби переправлень через кордон незаконних мігрантів на ділянці Західного регіонального управління переважно здійснюються зловмисниками на угорській та словацькій ділянках державного кордону. Всього з початку року вже затримані 397 незаконних мігрантів, які намагалися незаконним чином потрапити в сусідні держави, використовуючи "зелені" ділянки кордону та підроблені документи в пунктах пропуску", - йдеться в повідомленні.

За даними Держприкордонслужби, в поточному році спостерігається значне збільшення випадків протиправної діяльності, пов'язані з незаконного переправлення осіб на угорській ділянці кордону. Спроби порушень відзначалися на ділянках відділів прикордонної служби "Саловка", "Косино", "Горонглаб", "Вилок" та "Лужанка". "Так, наприклад недавно прикордонники відділу" Косино "Мукачівського загону за допомогою тепловізора помітили і затримали п'ятьох порушників, які намагалися вночі незаконно потрапити до Угорщини в обхід пункту пропуску", - зазначили в ДПСУ.

Основні канали доставки "вічних мандрівників" проходять через Средневерецкій гірський перевал транзитом через населені пункти Закарпатської області. При цьому порушники застосовують різні хитрощі при незаконного подорожі. "Зокрема, вони використовують спеціально обладнані схованки в мікроавтобусах або вантажних автомобілях (перегородки, подвійні стінки або даху тощо), намагаються обходити контрольні пости в пішому порядку за допомогою GPS-навігаторів. Серед незаконних мігрантів переважають представники країн Африки та Близького Сходу ", - йдеться в повідомленні.

Також в ДПСУ зазначили, що завдяки успішному проведенню комплексних заходів з ліквідації сомалійського каналу, його активність порівняно з минулими роками значно зменшилася. Загалом, прикордонники виявили велику кількість маршрутів доставки незаконних мігрантів до кордону як автомобільним, так і залізничним транспортом.

Нагадаємо, Держприкордонслужба від жовтня 2014 р. по березень 2015 р. затримала 1080 незаконних мігрантів.