ua en ru

В Україні набув чинності закон про закупівлі ліків через механізми ООН

В Україні набув чинності закон про закупівлі ліків через механізми ООН Фото: Закон про закупівлі ліків через механізми ООН

Закон діє до 31 березня 2019 р

В Україні 25 квітня 2015 р. опубліковано закон № 269-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі)". Документ опублікований в парламентській газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування і діє до 31 березня 2019 р.

Закон вводить окрему процедуру закупівлі лікарських засобів, що закуповуються за рахунок коштів державного бюджету без застосування закупівельних процедур, визначених законом України "Про здійснення державних закупівель", через міжнародні спеціалізовані фонди, організації і механізми Організації Об'єднаних Націй, Міжнародної асоціації забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівську Агентство Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм по забезпеченню лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management), які надають урядам держав та/або центральним органам державної влади послуги з організації та проведення процедур закупівель лікарських засобів, медичних виробів і пов'язаних з цим послуг на підставі відповідних угод та відповідно до внутрішніх правил та процедур таких організацій.

Такий порядок і особливості вибору спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі, повинні бути визначені Кабінетом міністрів України.

Крім того, закон передбачає запровадження спрощеної та безкоштовної процедури реєстрації лікарських засобів, які будуть закуповуватися зазначеними спеціалізованими організаціями, та віднесення лікарських засобів до категорії життєво необхідних товарів з метою їх подальшого звільнення від додаткового імпортного збору. При цьому, законопроектом передбачається скорочення терміну реєстрації таких лікарських засобів до 14 робочих днів (7 робочих днів на проведення експертизи реєстраційних матеріалів + 7 робочих нею на прийняття рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації).

Закон також передбачає, що ввезення лікарських засобів, які будуть закуповуватися спеціалізованими організаціями, буде здійснюватися за спрощеним порядком.

Нагадаємо, 19 березня 2015 р. Верховна Рада дозволила закуповувати ліки через механізми ООН. За відповідний законопроект № 2150 проголосували 241 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 16 квітня 2015 р.