ua en ru

В Україні покращилася система захисту біженців, - ООН

В Україні покращилася система захисту біженців, - ООН Фото: біженці з України

Міжнародні експерти констатували, що програма ЄС та ООН допомогла Україні в цій сфері

Міжнародні експерти констатували, що в Україні покращилася система надання допомоги для біженців. Таку думку висловили експерти, які зібралися 26-27 травня в Києві на заключній конференції проекту "Ініціатива підвищення якості систем надання притулку в країнах Східної Європи і Південного Кавказу", передає прес-служба ООН.

"За останні два з половиною роки були досягнуті значні успіхи, які сприяли поліпшенню захисту біженців в регіоні", - зазначив координатор сектору верховенства права та правоохоронної діяльності представництва ЄС в Україні Карою Шоош.

Проект, який тривав 2,5 року при фінансовій підтримці ЄС і ООН, був спрямований на посилення захисту шукачів притулку та біженців в країнах, що межують з ЄС. Бюджет проекту становив 2,5 млн євро.

В рамках проекту відбулося більш ніж 100 регіональних конференцій, спільних тренінгів, візитів та спеціалізованих навчальних заходів.

Як зазначається, запуск україномовної версії ресурсу Refworld, найбільшої електронної бази документів у сфері визначення статусу біженця, допоміг задовольнити потребу в даних про ситуацію в країнах, звідки приїжджають біженці.

За результатами спільної оцінки національних систем надання притулку, Україна зобов'язалася підсилити наявні переваги і виправити недоліки, а також розробити механізми забезпечення якості системи притулку.

"Ми сподіваємося на продовження цієї позитивної динаміки. Адже, створивши ефективні та прозорі процедури у сфері надання притулку, ми можемо надати безпеку і захист для більшої кількості людей, які цього потребують", - зазначив в. о. керівника операції Агентства ООН у справах біженців в Україні Жан-Ноель Веттервальд.

Нагадаємо, за даними ООН, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні досягла майже 1,3 млн осіб.