ua en ru

В Україні планують скоротити заклади профосвіти

В Україні планують скоротити заклади профосвіти Фото: студенти

Замість 1 тис. 400 закладів професійно-технічної освіти в країні має з'явитися від 50 до максимум 120 багатопрофільних регіональних центрів професійної освіти

У Верховну Раду України скоро буде переданий закон "Про професійну освіту", який передбачає значне скорочення закладів професійної освіти. Про це в ході круглого столу повідомив заступник міністра освіти і науки України Олег Дерев'янко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У новому законі "Про професійну освіту", який зараз вже підготовлений, знаходиться в Кабміні і повинен скоро бути поданий до парламенту, закладені дуже цікаві нові підходи. Вони нові для нас, але не нові для світу, особливо для країн, які в професійній освіті мають найбільші досягнення. У цьому новому законі ми закладаємо принципи професійної освіти", - повідомив він.

За його словами, планується суттєве скорочення, тому що "наша сьогоднішня професійна освіта структурно побудована ще під ту радянську систему економіки".

"Тому сьогодні концепція міністерства, з точки зору політики професійної освіти, - це скорочення професійних закладів, яке має статися. Наше бачення - замість 1 тис. 400 закладів професійно-технічної освіти в країні має з'явитися від 50 до максимум 120 багатопрофільних регіональних центрів професійної освіти за голландською або фінської моделлю", - заявив Дерев'янко.

Він також зазначив, що суть цієї моделі полягає в тому, що є багатопрофільний центр професійної освіти, який прив'язаний до регіональної специфіки економічної структури, тому що перший хто має йти в професійну освіту - це люди, які тут живуть, тому що вони йдуть освіту здобувати, а далі - працювати.

"З точки зору підходів - це дуальна освіта, коли людина починає вчитися і одночасно починає працювати, і ця робота зараховується в освіту. Третє - це принцип управлінський. В законі передбачається, що ці центри професійної освіти повинні управлятися радою стейкхолдерів, тобто управління йде не від Міністерства освіти. Міністерство задає політику. У раду стейкхолдерів входять представники регіонального бізнесу, місцевої влади, експерти тощо", - розповів заступник міністра.

Нагадаємо, в Україні державне замовлення у вузах в 2015 р. скорочено на 10-12% в порівнянні з 2014 р. Скорочення пов'язане з демографічною ситуацією в країні.