ua en ru

Україні не вистачає 12 млрд грн на весняну посівну, - МінАП

Україні не вистачає 12 млрд грн на весняну посівну, - МінАП Фото: замглави МінАП Ярослав Краснопольський

Україні не вистачає 12 млрд грн на весняну посівну. Про це в ході Форуму союзу європейських академій (UEAA) заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ярослав Краснопольський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Десь 12 млрд грн для весняної посівної нам не вистачає і нам потрібна така підтримка для селян в якості форвардних закупівель. У четвер на селекторній нарада ми будемо цю тему обговорювати і, думаю, найближчим часом ми залучимо їх", - сказав Краснопольський.

Він зазначив, що міністерство розглядає можливість збільшення кількості форвардних закупівель.

"Проведено закупівлі, на сьогоднішній день закладено в форварді по аграрному фонду практично десь на 700 тис. тонн. Відповідно оплата відбувалася в осінній період - практично 50%, 20-25% відбувається у весняний період, тобто зараз, і остаточний розрахунок повинен відбутися при передачі зерна. Зараз ми розглядаємо можливість збільшення кількості форвардних закупівель вже весняного посіву, в тому числі і кукурудзи, яка має бути зараз посіяна, і ранніх зернових. Буквально протягом цього тижня цей процес у нас в міністерстві відбувається разом не тільки з аграрним фондом, а й з державними підприємствами зернової корпорації України", - зазначив він.

"Якщо говорити про ті засоби, які є в якості фінансової підтримки, які передбачені в держбюджеті, ми говоримо про 300 млн грн, вони нам зможуть залучити десь тільки близько 2,5-3 млрд грн, але ще є й інша частина, яку потрібно фінансувати. Є надія на те, що фірми-постачальники матеріально-технічних ресурсів, такі як засоби захисту рослин і зерна, вони продовжать практику товарного кредитування сільськогосподарських виробників, то це теж зможе 3-5 забезпечити, але все одно ще є частина коштів, якими потрібно допомогти аграріям", - додав Краснопольський.

Нагадаємо, за словами Краснопільського, собівартість посіву одного гектара зросла майже вдвічі.