ua en ru

Україні частково повернули "скіфське золото"

Музей історичних коштовностей України, який є філією Національного історичного музею в м. Києві, отримав всі цінності, які експонувалися на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Нідерландах у музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету.

Музей історичних коштовностей України, який є філією Національного історичного музею в м. Києві, отримав всі цінності, які експонувалися на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Нідерландах у музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету. Про це повідомили у прес-службі Міністерства культури України.

Фотогалерея: "Скіфське золото вже в Києві"

Саме ці предмети з колекції Історичного музею складали основу виставки. Зокрема, мова йде про скіфський меч і золотbq шоломі IV ст. до н.е., сарматську фібулу у вигляді дельфіна I ст. до н.е. та інші експонати.

Втім, в Мінкульті зазначили, що відкритим залишається питання про ту частину експонатів, які були надані Бахчисарайським історико-культурним заповідником, Керченським історико-культурним заповідником і Національним заповідником "Херсонес Таврійський". Затримка, як повідомлялося, пов'язана із претензіями зазначених музеїв щодо права власності на ці об'єкти.

У зв'язку із цим Мінкультури зазначає, що вказані музеї були тільки зберігачами зазначених об'єктів, тоді як належать вони, згідно із законодавством, українському народу і є частиною музейного фонду України.

"У тому випадку, якщо дійде до судового розгляду, - ми будемо готові до цього", - зазначила перший заступник міністра Олеся Островська-Люта.

На даний міжвідомча робоча група, до складу якої входять представники Мінкультури, Мін'юсту і МЗС, здійснює всі необхідні заходи для якнайшвидшого вирішення цього питання та повернення культурних цінностей в Україну.

Нагадаємо, наприкінці серпня міністр культури Євген Нищук заявив про те, що Україна буде судитися з владою Криму за скіфське золото.

Також повідомлялося, що унікальні експонати кримських музеїв, представлені на виставці в Амстердамі, будуть зберігатися в Нідерландах до тих пір, поки не вирішиться майновий спір, що розгорівся між Росією і Україною з приводу того, куди повернуться ці артефакти.

3 вересня Кабінет міністрів України дозволив Міністерству юстиції України закупити юридичні послуги для захисту інтересів України у справі про повернення "скіфського золота" з музею в Нідерландах вартістю понад 120 млн дол.