ua en ru

Україна відмовилася екстрадувати Саакашвілі в Грузії

Україна відмовилася екстрадувати Саакашвілі в Грузії

Головна прокуратура Грузії направила в Генпрокуратуру України клопотання про екстрадицію екс-президента Михайла Саакашвілі і колишнього міністра юстиції Зураба Адеішвілі, але в ГПУ це вимога задовольнити відмовилися. Про це йдеться в повідомленні прес-служби грузинської прокуратури.

"Запит української сторони про арешт та передачу екс-президента і екс-міністра юстиції Зураба Адеішвілі були відхилені", - сказано в повідомленні.

У генпрокуратурі підкреслили, що Київ відмовився співпрацювати з цього питання, "незважаючи на існуючі зобов'язання у сфері екстрадиції між двома країнами".

"Так як Михайло Саакашвілі і Зураб Адеішвілі після пред'явлених звинувачень розшукується в Грузії, крім того, Адеішвілі розшукується за червоним циркуляру (Інтерполу), а також, за наявною інформацією, вищезазначені особи перебувають в Україні, головна прокуратура Грузії звернулася до української генпрокуратури з вимогою про їх затримання, екстрадицію і посередництва при видачі цих осіб", - пояснили в грузинській прокуратурі.

В даний час Саакашвілі, який покинув Грузію після інавгурації нового Президента восени минулого року, оголошений на батьківщині в міждержавний розшук. Головна прокуратура Грузії кілька місяців тому почала кримінальне переслідування Саакашвілі за звинуваченням у перевищенні службових повноважень і розтраті державних коштів.

Нагадаємо, раніше Грузія зажадала від України пояснень у зв'язку з призначенням Саакашвілі головою Міжнародної ради реформ при Президентові України.

Даючи роз'яснення грузинському МЗС, посол України в цій країні заявив, що призначення Саакашвілі в Україні не спрямоване проти Грузії.