ua en ru

Україна та ЄІБ підписали дві кредитні угоди на 600 млн євро

У понеділок, 22 грудня, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк провів зустріч з віце-президентом Європейського інвестиційного банку Ласло Бараняча, за підсумками якої були підписані дві кредитні угоди на суму 600 млн євро. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

У ході зустрічі сторони підписали фінансові угоди "Основний кредит для малого і середнього підприємництва і організацій із середньою капіталізацією - Україна" і "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України".

Прем'єр-міністр України зазначив, що підписані кредитні угоди спрямовані на розвиток економіки, а не на повернення старих боргів, які набрали попередні уряди.

Протягом поточного року, за словами Арсенія Яценюка, уряду України вдалося утримати суму зовнішньої заборгованості української держави перед іноземними кредиторами на рівні 72 млрд дол.

Він повідомив, що за договором "Основний кредит для малого і середнього підприємництва і організацій із середньою капіталізацією - Україна", Україна отримала 400 млн євро за 1,5% річних, Термін кредиту - десять років. Процентна ставка - 1,5%.

Другий блок кредитного співробітництва, угода "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України" передбачає відновлення інфраструктури, територій Донецької та Луганської області, які знаходяться під контролем української держави.

Крім того, угода спрямована на будівництво інфраструктурних проектів у сусідніх регіонах: Запоріжжі, Дніпропетровську, Харкові, а також допомога тимчасово переміщеним особам з метою їх повернення на території, де вони раніше проживали.

Загальний обсяг кредиту - 200 млн євро терміном на 20 років.

Нагадаємо, напередодні рада директорів ЄІБ затвердила виділення Україні 1 млрд євро кредитів.