ua en ru

"Украерорух" заявляє про повний контроль за польотами літаків РФ до Сирії над Чорним морем

"Украерорух" заявляє про повний контроль за польотами літаків РФ до Сирії над Чорним морем Фото: "Украерорух"

Україна унеможливила у своєму повітряному просторі польоти російських повітряних суден до Сирії

Державне підприємство обслуговування повітряного руху ("Украерорух") повністю контролює виконання польотів авіакомпаніями над суверенною територією України та в повітряному просторі над нейтральними водами Чорного моря, а саме у міжнародному повітряному просторі над відкритим морем, де відповідальність за обслуговування повітряного руху, згідно з міжнародними договорами, покладено на Україну. Про це повідомили у прес-службі "Украероруху".

"Після тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим Україна 28 лютого 2014 р. закрила повітряний простір над півостровом і обмежила планування маршрутів для виконання польотів у східній частині повітряного простору в Сімферопольському районі польотної інформації. З 2014 р. "Украерорух" не надає аеронавігаційне обслуговування повітряним суднам Міністерства оборони Російської Федерації "Міністерство оборони РФ" і ФГКУ ДАК "223 - Льотний загін", які виконують польоти до Сирії", - йдеться в повідомленні.

В "Украерорусі" зазначили, що з 27 серпня 2015 року, за погодженням з ICAO і Євроконтролем, Україна запровадила спеціальні умови для планування польотів над західною частиною Чорного моря і обмежений режим планування польотів над східною частиною Чорного моря, яка перебуває під відповідальністю України, про що були відповідним чином поінформовані всі авіакомпанії і авіаційні власті.

Крім того, "Украерорух" звернувся до Євроконтролю з приводу посилення координації в питаннях обробки планів польотів повітряних суден авіакомпаній РФ, які планують здійснювати польоти до Сирії в міжнародному повітряному просторі над відкритим морем.

"Всі вищевказані заходи, а також рішення, які були прийняті авіаційними властями Туреччини, Болгарії про заборону транзиту літаків Повітряних сил РФ через суверенну територію цих країн, унеможливили планування польотів повітряних суден авіакомпаній Російської Федерації до Сирії над суверенною територією України та через міжнародний повітряний простір над відкритим морем, де відповідальність за обслуговування повітряного руху покладено на Україну", - зазначили в держпідприємстві.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про те, що повітряний простір України закрито для переміщення літаків РФ до Сирії.