ua en ru

Турчинов: Росія повністю зірвала виконання мінських угод

Турчинов: Росія повністю зірвала виконання мінських угод Фото: секретар РНБО України Олександр Турчинов

Секретар РНБО сподівається, що 2016 рік буде більш результативним

Росія повністю зірвала виконання мінських домовленостей. Про це на брифінгу заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олександр Турчинов, передає телеканал "112 Україна".

"На превеликий жаль, ми змушені констатувати, що Росія повністю зірвала виконання мінських угод. І я нагадаю, що головна вимога мінських угод - це виведення іноземних військ з території України, тобто російських військ, і відновлення контролю над ділянкою українсько-російського кордону, який сьогодні контролюється окупаційними військами РФ", - зазначив Турчинов.

За його словами, всі ці принципові позиції не були виконані.

"Тому, безумовно, мінський процес не буде припинений, він буде продовжено в наступному році, і дуже хочеться сподіватися, що більш ефективно і результативно, ніж цього року", - резюмував Турчинов.

Раніше секретар РНБО заявив, що відомство визначило пріоритетом 2016 року відродження системи протиповітряної оборони України.

"Ми планували, незважаючи на складну економічну ситуацію, не менше 5% від ВВП на сектор безпеки і оборони. За попередніми цифрам, які ми маємо, прийнято рішення про виділення понад 114 млрд, тобто це понад 5% від ВВП, це дуже важливо. І, безумовно, значний ресурс буде виділено і для відродження потенціалу ППО", - заявив Турчинов.

Нагадаємо, за словами екс-президента України Леоніда Кучми, наступне засідання тристоронньої контактної групи в Мінську відбудеться 13 січня 2016 року.

"Що стосується продовження роботи Тристоронньої контактної групи, то у нас вже стоїть у планах 13 січня, потім 20 січня, лютий теж розписаний. Ми на всяк випадок випереджаємо події, оскільки добре розуміємо, що немає іншого варіанту, ніж продовжити переговори", - сказав він.