ua en ru

У ЦВК пояснили, як будуть перейменовувати Дніпропетровськ та Кіровоград

У ЦВК пояснили, як будуть перейменовувати Дніпропетровськ та Кіровоград Заступник голови ЦВК Андрій Магера.

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) пояснили, як будуть перейменовувати міста Дніпропетровськ та Кіровоград. Про це у своєму Facebook написав перший заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"Зокрема, відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Основного Закону України питання перейменування населених пунктів віднесені до повноважень Верховної Ради України. З урахуванням положень статті 91 Конституції України це означає, що такий акт (постанова) парламенту України приймається більшістю голосів народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України; тобто, не менше, ніж 226 голосів є достатнім", - написав Магера.

Він зазначив, що такий акт не може бути ветований Президентом України, тому що не є законом, та вступає в силу з дня прийняття.

За словами Магери, Дніпропетровська та Кіровоградська області зазначені в переліку адміністративно-територіальних одиниць субнаціонального рівня у частині другій статті 133 Основного Закону України.

"Тобто, по-перше, ініціювання законопроекту Президентом України або не менш як 150 народними депутатами України. По-друге, перевірка (здійснення превентивного контролю) Конституційним Судом України законопроекту на предмет відповідності процедурних положень статей 157 і 158 Конституції України. По-третє, попереднє схвалення законопроекту постановою Верховної Ради України не менш ніж 226 голосами народних депутатів України. По-четверте, прийняття на наступній черговій сесії Верховної Ради України як закону більшістю не менш ніж 300 голосами народних депутатів України. Щодо такого закону Президент України не має права вето (пункт 30 частини першої статті 106 Конституції України)", - написав Він.

Заступник голови ЦВК підкреслив, що закон вступає в силу через 10 днів з моменту офіційного оприлюднення.

Після прийняття Верховною Радою України законів про декомунізацію мене запитували, яким чином здійснювати перейменування...

Posted by Andriy Magera on 9 Апрель 2015 г.

Нагадаємо, вчора, 9 квітня, народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2558 "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".