ua en ru

Ціни на нафту впадуть через повернення сланцю, - WSJ

Ціни на нафту впадуть через повернення сланцю, - WSJ Фото: ціни на нафту можуть впасти через розробку сланцевих родовищ

Десять компаній, що спеціалізуються на освоєнні сланцевих родовищ, готові до запуску нових свердловин

Швидке зростання цін на нафту марки WTI може привести до збільшення обсягів видобутку на сланцевих родовищах США, що обірве нафтове ралі. Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на експертів.

Зокрема, деякі великі виробники сланцевої нафти, включаючи Devon Energy Corp. і Pioneer Natural Resources Co., вже попередили своїх інвесторів про готовність восени збільшити обсяги буріння. Так, десять компаній, що спеціалізуються на освоєнні сланцевих родовищ, недавно збільшили свої бюджети приблизно на 1,1 млрд доларів і готові до запуску нових свердловин.

Відзначається, що Devon Energy планує ввести в лад сім нових свердловин в Техасі та Оклахомі, а Pioneer Natural Resources готова повернути в роботу п'ять раніше законсервованих свердловин в Техасі, перша з яких повинна дати нафту вже в вересні.


При цьому експерти побоюються, що нарощування обсягів видобутку сланцевої нафти посилить дисбаланс на нафтовому ринку, на якому пропозиція як і раніше перевищує попит.

Видання підкреслює, що на думку інвесторів і аналітиків, стеля ціни на нафту марки WTI - близько 50 доларів за барель, оскільки саме такої ціни багатьом виробникам сланцевої нафти достатньо для того, щоб зробити видобуток прибутковим.

Однак ДАРВА Канг, керуючий портфелем в 2,5 млрд доларів в Deutsche Enhanced Commodity Strategy Fund, вважає, що дійсно сильного падіння нафтових котирувань чекати не варто. Він переконаний, що нижче 35 доларів за барель ціна нафти WTI впасти не може, так як після її падіння нижче 40 доларів група дрібних добувачів покине ринок, що призведе до зниження пропозиції.

Нагадаємо, ціна нафти Brent сьогодні вранці, 22 серпня 2016 року, опустилася нижче за позначку в 50 доларів за барель.