ua en ru

США пригрозили Росії наслідками за перехоплення літака над Балтикою

США пригрозили Росії наслідками за перехоплення літака над Балтикою Пентагон звинуватив РФ в ескалації напруженості за перехоплення літака

Сполучені Штати Америки відреагували на перехоплення літака російським винищувачем над Балтикою 7 квітня і попередили РФ про можливої ескалації напруженості, передає Associated Press.

"Непрофесійний перехоплення літака міг заподіяти шкоду екіпажам всіх що беруть участь (в інциденті, - ред.) повітряних суден. Ще важливіше те, що недбалі дії одного пілота можуть призвести до загострення напруженості між країнами", - заявив прес-секретар Пентагону Марк Райт, передає видання.

Представник американського військового відомства підкреслив, що цей повітряний інцидент був здійснений "в умовах зміни обстановки в сфері безпеки у зв'язку з агресією Росії проти України".

За даними Пентагону, військовий літак США RC-135U перебував у міжнародному повітряному просторі на північ від Польщі. Американські чиновники стверджують, що російський винищувач Су-27 на високій швидкості здійснив з тилу перехоплення американського судна, а потім двічі облетів навколо нього, використовуючи в безпосередній близькості "небезпечні і непрофесійні маневри".

За деякими даними, американський літак здійснював політ над Балтійським морем з метою моніторингу російського озброєння, зокрема ракетних комплексів "Іскандер" в Калінінградській області.

Міністерство оборони Росії прокоментувало зближення Су-27 з американським розвідувальним літаком, вказавши, що RC-135U впевнено прямував у бік російського кордону. Назустріч йому був посланий Су-27. Після обльоту російського винищувача американський літак-розвідник змінив курс і пішов від російського кордону. При цьому офіційний представник Міноборони Ігор Конашенков підкреслив, що RC-135U намагався наблизитися до російських кордонів з вимкненим транспондером.

Нагадаємо, північна Європа посилить військові зв'язки з країнами Балтії через агресії РФ.