ua en ru

Співробітники "Укртранснафти" завдали збитки державі майже на 460 млн грн, - СБУ

Співробітники "Укртранснафти" завдали збитки державі майже на 460 млн грн, - СБУ Фото: ПАТ "Укртранснафта"

Порушено справу

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили факти зловживань посадових осіб ПАТ "Укртранснафти" при укладенні угод на зберігання нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів (технологічної нафти). Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Зокрема, за даними відомства, у квітні 2014 року керівництво "Укртранснафти", єдиним засновником та учасником якого є держава в особі ДП "Нафтогаз України", уклало низку договорів із комерційними структурами на безоплатне зберігання в резервуарах технологічної нафти з магістральних нафтопроводів. Угоди були укладені терміном на одни рік з правом пролонгації після закінчення дії на тих же умовах.

При цьому, як наголошується, менеджери "Укртранснафти" уклали додаткові угоди до діючих договорів, за якими зменшили термін безкоштовного зберігання нафти до 90 діб. За даними СБУ, після завершення безкоштовного періоду, посадові особи компанії без проведення відповідних торгів уклали нові угоди з підприємцями вже на платній основі.

Зокрема, у прес-службі відзначають, що в 2014 році вартість зберігання нафти в комерційних резервуарах коливалася від 1,78 до 3,20 гривень за тонну нафти в добу, а в 2015 році ціна зросла вже до 6,20 гривень.

"У рамках укладених договорів ПАТ "Укртранснафта" протиправно перерахувало приватним підприємцям 456 мільйонів 437 тисяч гривень. Таким чином, державному товариству було завдано збитків майже на півмільярда гривень", - йдеться в повідомленні.

Головним слідчим управлінням Служби безпеки України відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.
На даний момент тривають слідчі дії.

Нагадаємо, в ПАТ "Укртатнафта" 14 травня пройшла інвентаризація технологічної нафти, яка належить ПАТ "Укртранснафта" і знаходиться на зберіганні в резервуарних парках компанії.