ua en ru

Заступник генсека ООН попереджає про загрозу розширення зони конфлікту на Донбасі

Заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман повідомив про загрозу розширення зони конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Про це він заявив на засіданні Ради Безпеки по Україні, передає центр новин ООН.

Так, Фелтман зазначив, що в останні кілька днів важкі бої, які були спочатку сконцентровані навколо донецького аеропорту, призвели до зростання числа вбитих і поранених, включаючи цивільних осіб.

За його словами, конфлікт наблизився до Маріуполя та Дебальцеве. Фелтман сказав, що зростає загроза насильства в районах, обстановка в яких до недавнього часу була відносно спокійною.

Він також підкреслив, що всі сторони конфлікту зобов'язані гарантувати вільний і безперешкодний гуманітарний доступ до всім нужденним у допомозі людям, незалежно від того, де вони знаходяться.

Фелтман нагадав, що на реалізацію стратегічного плану реагування на кризу в Україні у 2015 році потрібно 189 мільйонів доларів США, однак поки прозвучало не так багато обіцянок виділити кошти на цілі реалізації цього плану.

Нагадаємо, 21 січня Радбез ООН провів засідання по Україні. Його ініціатором виступила Литва, мотивуючи це загостренням конфлікту на Донбасі, зокрема, в районі аеропорту Донецька, а також зростанням числа жертв серед мирного населення.

Зазначимо, Великобританія в ООН закликала РФ припинити блокувати розширення місії ОБСЄ на кордоні з Україною. Також постпред України при ООН Юрій Сергєєв повідомив про загибель 237 українських військових і 148 цивільних осіб в зоні АТО під час режиму припинення вогню.