ua en ru

Світовий банк пропонує Україні реформу системи охорони здоров'я

Світовий банк допомагатиме Україні вдосконалювати систему охорони здоров'я, яка зараз є "украй слабкою". Про це повідомили в представництві Світового банку в Україні, передає радіо "Свобода".

"Було б добре мати один рівень державної влади, яка б відповідала за надання медичної допомоги лікарням. А також хтось має на певному рівні нести відповідальність за розподіл грошей", - заявив керівник програм Світового банку у секторі людського розвитку Паоло Карло Беллі.

Серед можливих складових реформи, яку пропонує Світовий банк, є оплата медичних послуг безпосередньо пацієнтами, збільшення автономії надавачів послуг.

Також представники Світового банку повідомили, що не планують створювати чи контролювати в Україні спеціалізовані заклади для хворих на СНІД і туберкульоз, адже орієнтуються на допомогу у сфері неінфекційних захворювань. Але запланована ними реформа має вплинути на якість медичного обслуговування і цих закладів зокрема.

За даними соціологічного дослідження, яке провели експерти Світового банку, 42% опитаних громадян кажуть, що більшу частину коштів витрачають на лікування.

Крім того, в Україні за останні 20 років майже не змінилася середня тривалість життя людини, що безпосередньо пов'язано з серцево-судинними захворюваннями. Причиною недосконалої охорони здоров'я населення є і відсутність контролю над коштами, що розподіляються у місцеві лікувальні заклади, наголошують експерти Світового банку.

Читайте також: МОЗ на реалізацію першого етапу медреформи необхідно 1 млрд грн, - Богатирьова