ua en ru

Великобританія хоче визнати сексуальне насильство у військових конфліктах порушенням Женевських конвенцій

МЗС Великобританії на цьому тижні звернеться до країн G8 з проханням схвалити заяву, що визнає сексуальне насильство у військових конфліктах в якості серйозного порушення Женевських конвенцій. Про це заявив глава Міністерства закордонних справ Великобританії Вільям Хейг в статті виданню "Комерсант".

"На цьому тижні я звернуся до голів МЗС країн G8 з проханням схвалити історичну політичну заяву, що передбачає нашу рішучість покласти край сексуальному насильству в збройних конфліктах, вирішити проблему, пов'язану з відсутністю відповідальності за подібні злочини, забезпечити всебічну підтримку жертвам. Я хочу, щоб існували гарантії, що визнають сексуальне насильство в якості серйозного порушення Женевських конвенцій, були надані фінансування і довгострокова підтримка жертвам, схвалений новий міжнародний протокол, що передбачає узгоджені норми розслідування і документування сексуального насильства", - повідомив Хейг.

За його словами, ці заходи спрямовані на збір доказів та передачу справ до суду, що дозволить жертвам розраховувати на довгострокову підтримку, яка їм потрібна для того, щоб з гідністю почати нове життя.

"Сподіваюся, що в четвер у Лондоні буде укладено цю найважливішу угоду. Але це тільки початок. В ООН ми скористаємося підтримкою країн G8 в якості основи для формування сильної міжнародної коаліції проти сексуального насильства у військових конфліктах", - зазначив він.

З 1996 р. тільки в Демократичній Республіці Конго насильству піддалися 500 тис. жінок, проте кримінальні справи порушено дуже малої кількості.

Читайте також: Кабмін пропонує встановити покарання у вигляді громадських робіт за вчинення домашнього насильства